Wij weten ondertussen hoe leuk een hond kan zijn en hoeveel plezier je er mee kan hebben. Als wij met vrienden of kennissen er over hebben en wij de vraag krijgen: ”wat maakt honden zo leuk?” dan kunnen wij wel blijven praten. Meestal beginnen wij dan van alles op te ratelen, maar het leek ons leuk om alles een keer op een rij te zetten van wat wij kunnen bedenken.

– Gezelligheid in huis.
Deze spreekt denk ik voor zich. Het is nou eenmaal leuk om een hond in huis te hebben. Je hebt altijd aanspraak en sommige honden kunnen  zeer grappig zijn. Vaak hebben wij met oppashonden momenten dat wij heel hard om ze moeten lachen. Bijvoorbeeld omdat ze zelf aan het spelen zijn met een knuffeltje, hun bed aan het goed leggen zijn of dat ze een keiharde scheet met achtereenvolgend een boer laten. Heerlijk die schaamteloosheid!

– Veilig gevoel in huis
Veel honden laten graag even weten dat ze er zijn. Dit als iemand langsloopt, aanbelt of binnenkomt. Vooral als ik alleen thuis ben en het donker is, vind ik het een heel fijn idee. Een hond hoeft zeker niet aan te vallen, maar even aanslaan is al genoeg reden voor ongenode gasten om weg te gaan. Gelukkig is het tot nu toe nog niet nodig geweest!

– Iemand is altijd blij om je weer te zien.
Geen vrolijker begroeting dan die van een hond! In plaats van dat je in een koud, donker en stil huis binnen komt, wacht je viervoeterige vriend je vrolijk en geduldig op.

– Luiheid is aanstekelijk
Als ik niet kan slapen of heel onrustig ben, dan ga ik kijken naar de hond. Meestal ligt deze in zijn heerlijke zachte mand, fijn opgekruld op een warm dekentje. Geen verplichtingen, geen gedoe, gewoon rust. Ook als je oplet op de gelijkmatige ademhaling word ik echt ontspannen. Als er dan licht gesnurk bij komt kijken, dan ben ik helemaal om. Het is dan ook al vaak gebeurt dan ik op de bank in slaap gevallen ben met een paar slapende honden om mij heen. Heerlijk!

– Je krijgt structuur
In de ochtend wandelen, daarna ontbijtje klaarmaken, drinkbakken verschonen, in de middag een lange wandeling maken, voor het avondeten nog een keer wandelen en daarna avondeten klaarmaken met vers water, nog een rondje voor het slapen gaan..

Elke hond hecht waarde aan zijn ritme en regelmaat. Een groot deel van je dag staat al vast. Ik vind dit zelf heel erg fijn!

– Je wordt consequenter 
Ik denk dat vooral bij gezinnen met kinderen deze van toepassing is. Naast het aanbieden van ritme en regelmaat heeft een hond ook strikte regels nodig. Dit biedt houvast en daarom ook rust. Als je met een hond niet consequent bent, dan merk je dit heel snel. Ik kan zeggen dat ik een stuk consequenter ben geworden in de tijd dat wij honden in huis hebben!

– wandelen is gezond en leuk
Samen wandelen in de buitenlucht, genieten! Een wandeling kan je zelf zo leuk maken als je zelf wilt. Je kan natuurlijk heel saai met een flexiriem je hond voor je uit laten paraderen door de wijk. Hier vind ik zelf niks aan. Ik heb geen contact met de hond en ik heb niet het gevoel dat wij samen bezig zijn. Meestal gaan wij één keer per dag naar de speeltuin en één keer naar het bos. De andere keren lopen wij wel door de wijk, maar dan lopen wij ook echt samen. Zigzaggen door de paaltjes, halthouden bij stoepranden of stukje hardlopen.
Met een hond ben je zo minimaal twee uur per dag aan de wandel. Dit heeft natuurlijk een gunstig effect op je gezondheid.

 

– je hebt een reden om naar buiten te gaan
Het is lekker weer en je wilt graag naar buiten. Maar het voelt zo ‘awkward’ om in je eentje zonder doel naar buiten te gaan. Met een hond moet je wel naar buiten!

 

– Je ontmoet buiten nieuwe mensen
Tijdens de wandelingen hebben wij altijd wel een praatje met iemand of kom je vaste mensen. Toen wij net in deze wijk kwamen wonen was deze eerste aanspraak heel erg welkom! Ook kan je op internet diverse meetings vinden met mede hondenliefhebbers. Samen wandelen, fotoshoots houden of samen naar een evenement gaan.

 

– Het aaien van een hond is rustgevend
Door het aaien of masseren van een hond maak je hormonen aan die je een geluk gevoel geven. Daarnaast is het bloeddruk en cholesterol verlagend waardoor je je ook rustiger voelt.

 

– De speciale band tussen hond en baas
Elke dag ben je samen met je viervoeter bezig. Ondertussen kennen jullie elkaar door en door. Ik denk dat deze geen extra uitleg nodig heeft, toch?
– samen uitdagingen aangaan
Wat kan ik soms ontzettend trots zijn op ”mijn” honden. Bijvoorbeeld Jip die over een A-brug rent terwijl hij het eerst ontzettend spannend vond, of Bink die weer laat zien hoe slim hij is als wij samen hersenwerk doen. Swieber die bij sport en spel weer bewijst hoe snel hij is.Loet die commando’s razend snel oppikt.  Ik voel mij dan net een trotse mama!

 

– Het zijn geen robots
Het leuke van honden is dat ze ook allemaal een eigen karaktertje hebben. Allemaal hebben ze hun speciale eigenschappen. Je werkt met een levend wezen met emoties. Ook een hond kan eens een slechte dag hebben of juist een keer de kolder in zijn kop hebben.

– En nog zo veel meer…
Ik denk dat elk persoon nog wel een reden kan benoemen waarom het leuk is om een hond te hebben.Of iets wat niet gaat als je geen hond zou hebben. Bijvoorbeeld een fotograaf die altijd een model heeft of iets dergelijks, het aanleren van verplichtingen en verantwoordelijkheid bij kinderen. Dit is dus heel persoonlijk!

 

Nog een kleine aanvulling: Dit is geen artikel om iemand aan te zetten voor een aankoop van een hond. Na al bovenstaande voordelen en leuke bijkomstigheden zijn er ook nadelen die er bij komen kijken. Denk er dus goed over na als je twijfelt. Misschien kan je een keer een soort van ” leenhond” gebruiken om te ontdekken of een hond echt wat voor je is.

Categorieën: Uncategorized

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *