Wel elke dag speuren wij het internet af opzoek naar nieuwe weetjes, tips en onderzoeken die te maken hebben met honden. Er is ontzettend veel te vinden en je raakt eigenlijk nooit uitgelezen, en dan komen er natuurlijk ook steeds meer nieuwe inzichten bij.

Zo stuitte ik op een nieuwe trainingsmethode: Do as I do. Deze is helemaal gebaseerd op het sociaal leren van honden. Honden kijken af, niet alleen van soortgenoten maar ook van andere dieren en, gelukkig voor ons, ook mensen. Alhoewel, misschien heb je wel eens meegemaakt dat de hond de deur, vuilnisbak of zelfs een keukenkastje opende. Dit valt ook onder het sociaal leren, ze hebben het van ons afgekeken en proberen het na. Niet heel handig, maar wel erg slim!

Ik ben gelijk opzoek gegaan naar meer informatie en kon alleen maar filmpjes vinden of tekst in het Italiaans. In Nederland is het nog relatief onbekend. De filmpjes zagen er heel leuk uit en je zag dat er een goede hond-baas relatie was. De hond had er duidelijk plezier in! 
Ik werd al helemaal geprikkeld om aan de slag te gaan en gelukkig hadden wij een paar leuke honden die erg leergierig en speels zijn.

De eerste stap is aanleren dat de clicker een teken is van iets goeds en positiefs. De tweede stap is om zelf iets te doen. Bijvoorbeeld je hand op een boek leggen, op een stoel gaan zitten of een pionnetje omgooien. Op het moment dat je deze activiteit doet, klik je. Ik had niet verwacht dat een hond de link zal leggen met mijn gedrag wat beloond word met de clicker. Toch zag je honden goed op mij letten en na het geluid van de clicker probeerden ze iets te doen waardoor ze ook beloond zouden worden. Op een gegeven moment proberen ze je echt na te doen. Het vlotte veel sneller dan ik had verwacht en ik vond het heel bijzonder om te zien.

Op onze facebook pagina staat het resultaat in een filmpje verwerkt!

Categorieën: Blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *