Het eerste levensjaar van een puppy

Neonatale periode ( 0 tot 2 weken)
Neonataal staat voor nieuwe geboorte. De pup is net uit de baarmoeder en de ogen en oren zijn nog dicht. Lopen lukt niet, ze moeten kruipen en dankzij een goed werkend reukorgaan kunnen ze hun weg vinden.
In deze periode houden de puppy’s zich voornamelijk bezig met slapen en eten. Ze hebben behoefte aan rust, moedermelk en aan warmte.

Overgangsfase ( 2 tot 3 weken)
In deze fase gaan eerst de oogjes open en ongeveer een week later de oren. Ook beginnen de jonge honden hun eerste stapjes te zetten. Ze worden al met al wat actiever. Dit uit zich ook naar de puppy’s onderling. Ze reageren wat meer op elkaar en kunnen bijvoorbeeld gaan kwispelen.
In deze periode komen de prikkels geleidelijk aan steeds meer binnen. De pup kan hier op reageren en hierdoor ontstaan de eerste leerprocessen van onze honden.

Socialisatiefase ( 3 tot 12 weken)
Ze noemen dit wel de belangrijkste periode in het leven van de hond. In deze periode gaat de hond alles voor het eerst meemaken, proeven, ontdekken, zien en horen. Een (in)spannende periode dus! Echter valt het spannende wel mee. De meeste pups zijn in deze periode erg nieuwsgierig en willen graag alles ontdekken. Ook als ze van iets schrikken valt de schade mee, ze herstellen hiervan gemakkelijk.
Sommige mensen denken dat een hond vanaf zijn geboorte al de hondentaal spreekt en kan toepassen. Dit is helaas niet helemaal waar. De puppy’s leren in deze periode communiceren met andere honden. Eerst met de moeder, broertjes en zusjes en in een latere periode met vreemde honden.
Alles wat de hond meemaakt in deze periode zal hij beschouwen als normaal. Hij is er immers mee opgegroeid.

Angstfase ( 12 weken tot 6 maanden)
Vanaf ongeveer de vijfde levensweek neemt langzaam aan de angst voor dingen toe. Dit gaat heel geleidelijk. De pup wordt minder nieuwsgierig en vindt dingen maar spannend. Ook neemt het herstel vermogen na een schrikreactie af. Dit kan heel erg nadelig uitpakken. Als de pup in deze periode eens heel erg schrikt kan dit een in die mate grote indruk achter laten dat de hond er jaren later nog steeds last van heeft. Wij als eigenaar van de pup moeten hier goed rekening mee houden en hem helpen met het ontdekken. Laat de pup in deze periode goede leerervaringen opdoen, ontwijken van situaties werkt in je nadeel. Als je stopt met het socialiseren van de hond kan er desocialisatie optreden. Ook al heeft de hond veel ‘vreemde dingen’ gezien in de eerste 12 weken, alsnog moet dit herhaalt blijven worden. De angstfase is in mijn ogen een net zo belangrijke fase als de socilisatiefase. Eigenlijk noem ik dit de ‘’ snel- leerfase’’ Honden leren in deze twee fases ontzettend snel. Dit kan zowel negatief als positief uitpakken.

Puberteit ( 6 maanden tot 14 maanden)
Ook honden kennen de pubertijd!
Het is heel verschillend in welke maand de hond in zijn pubertijd komt. De ene hond begint al bij 6 maanden en de ander bij een leeftijd van 10 maanden. Je merkt dat de hormonen, bij zowel teef als reu, zo goed als door het lichaam gieren. De teef kan voor het eerst loops worden en een reu kan zijn poot op gaan tillen bij het plassen om zijn geur meer te verspreiden. Teven kunnen dit trouwens ook wat gaan doen( natuurlijk wel in mindere mate) Daarnaast is het ook veel voorkomend dat een hond watten in zijn oren krijgt. Hij luistert wat minder, zoekt de grenzen op en is snel afgeleid. Geduld en vooral consequentie is ontzettend belangrijk in deze periode.
Hierna is hond volwassen. Per hond en eigenlijk vooral per ras is de start van de volwassenheid erg verschillend. Zo zijn kleine rassen eerder volwassen dan de grote rassen. Loopsheid treed bijvoorbeeld bij kleinere honden ook eerder op.

Overige punten:
In het eerste levensjaar doet de pup dus heel veel nieuwe indrukken op.
Al deze indrukken moeten natuurlijk verwerkt worden. Dit doet de hond voornamelijk tijdens zijn slaap. Een pup ouder dan 12 weken slaapt ongeveer 14 a 18 uur op een dag. Vooral na nieuwe prikkels is de pup heel erg toe aan een slaapje.
Daarnaast is zijn kleine lichaam volop in ontwikkeling. Zo moet soms zelfs het kraakbeen nog gevormd worden, de hond groeit en wordt er een beroep gedaan op de spieren van de hond. Een pup moet daardoor beperkt belast worden en langzaamaan moet deze belasting worden opgebouwd.

Categorieën: Uncategorized

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *