Senna is een Podenko en sinds een tijdje in Nederland. Een jaar geleden zag zijn wereld er nog een stuk minder rooskleurig uit, maar ondertussen heeft hij een geweldig leven bij zijn nieuwe baasjes. Een leven waarin hem niets verplicht wordt, maar waarin hij toch voldoende regels en steun krijgt om iedere dag weer wat meer vertrouwen te krijgen. Want zijn vertrouwen in de mens was ver te zoeken. Gelukkig gaf hij al heel snel zijn vertrouwen aan Marion en Lex. Twee mensen die dit vertrouwen nooit beschaamd hebben en er voor zorgen dat Senna heel veel liefde, rust en begeleiding krijgt.Hondenuitlaatservice Dordrecht

Een paar maanden geleden zijn wij benaderd door Marion en Lex. Bij de eerste kennismaking was al gelijk duidelijk dat dit geen normale kennismaking zou worden. Bij binnenkomst zag ik een hele angstige Senna die alles er aan deed om mij te laten merken dat ik niet welkom was. Bij iedere stap die ik verder in huis zette, werd zijn houding angstiger en daarbij ook agressiever. Senna werd op een afstand vastgehouden en ik kon gaan zitten. Het merkwaardig was dat op het moment dat ik ging zitten de blik in Senna’s ogen veranderde. Hij werd nieuwsgierig. Gespannen kwispelend kwam hij mij eens van dichtbij bekijken en al snel vond hij een plaatsje aan mijn voeten. Iets wat niet lang duurde, want bij mijn eerste poging om weer recht op te gaan staan was zijn stemming net zo snel weer omgedraaid.

De weken daarna zijn we stap voor stap aan de slag gegaan om Senna te laten wennen aan bezoek in huis. Wij zijn geen gedragstherapeut, maar konden op gevoel en onze kennis die we ondertussen opgedaan hebben kleine stapjes maken. Wij hadden dit nooit kunnen doen zonder de steun van Lex en Marion. Niet alleen hebben zij zelf veel geoefend, maar daarnaast straalde zij vooral rust uit naar Senna en naar mij. Er was geen tijdsdruk. We wisten met zijn allen dat het niet binnen een week opgelost zou zijn en dat was ook niet het doel. Het doel was om Senna in het dagelijks leven met minder angst te laten functioneren en hem te laten zien dat hij kan vertrouwen op de mens. Hij was bang voor mensen die in huis kwamen en mensen die buiten liepen met paraplu’s en fietsen en daarnaast reageerde hij op ieder geluidje wat er in huis te horen was.

Er waren dagen bij dat Senna mega grote stappen zette. Maar ook dagen dat die zelfde stappen weer achteruit gemaakt werden. Toch bleef Senna ons keer op keer verbazen. Je ziet bij Senna de wil om alles te leren, maar soms zijn er gewoon net iets te veel prikkels. De eerste tussenstap werd gezet door op het moment van binnen komen laag bij de grond te blijven. Vervolgens werd dit uitgebouwd door op de momenten dat ik ging staan Senna af te leiden met een snoepje. Alles vanuit een positieve beloningsmethode.

Het is nu maart 2015 en Senna heeft zo ontzettend veel vooruit gang geboekt. De beste manier om dit uit te leggen is om te vertellen wat er afgelopen weken gelukt is. Zonder problemen kan ik nu naar binnen lopen, zonder snoepje en gewoon rechtop staand. Na uitgebreid geknuffeld te hebben, Senna is een echte knuffelkont, lijn ik Senna aan en gaan we naar buiten. Waar hij eerst heel veel moeite had om met mij de smalle trap op en af te gaan, loopt hij nu zonder enige aandacht voor mij met me mee. Onderweg naar de bus komen we een aantal mensen tegen die Senna niet eens meer ziet. Er moet geen fietser te dichtbij komen, maar ik weet zeker dat ook dit af te leren is voor Senna. Eenmaal bij de bus aangekomen tillen we Senna in de bus en rijden we met hem  naar een losloop gebied. Hier kan hij heerlijk rennen, spelen en in zijn eentje met zijn balletje spelen.

DSC_0592

 

 

Categorieën: Uncategorized

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *