Het zonnetje schijnt en de laatste dagen word het steeds lekkerder weer. Vandaag wordt het maar liefst 23 graden
Heerlijk! Wij genieten er van en kijken uit naar de zomer.

Echter, voor honden kan dit warme weer problemen veroorzaken. Wij raken gemakkelijk onze warmte kwijt en kunnen ons daarom snel aanpassen aan warm weer. Honden hebben hier meer moeite mee. De meeste warmte kunnen ze kwijt via hun tong, ze gaan dan hijgen. In mindere mate regelen ze de verkoeling via hun voetzolen. Het is dus belangrijk om goed op uw hond te letten in deze periode en met onderstaande tips moet het zeker een aangename zomer voor u en uw hond worden!

Er op uit:
Het is heel aantrekkelijk om met lekker weer naar buiten te gaan met uw hond. Even een stukje wandelen of zelfs fietsen. Helaas is dit voor uw hond wat minder fijn. Het wegdek kan erg warm worden wat niet goed is voor de voetzolen van uw hond. Wandel daarom liever op een zachte ondergrond. Of ook een aanrader, in de ochtend en in de avond een lange wandeling in plaats van tussen de middag als de dag op zijn warmst is. Voor fietsen geldt dat je moet uitkijken wanneer het boven de 20 graden wordt. Honden kunnen niet zelf hun tempo bepalen en geven niet aan wanneer ze te moe zijn of te warm hebben. De kans is dan groot dat de hond over verhit raakt.
Zwemmen is een heerlijke verkoeling voor uw hond en nog super leuk ook! Wel vraagt het wat zorg achteraf. Als u hond nat is en heeft een korte vacht, dan bestaat er de kans dat uw hond verbrand door de zon. Bij een langharige vacht kan het gaan broeien als de hond te lang in de zon staat. Droog daarom uw hond goed af, ook de oren!

De auto:
Ik vind het heel erg dat ik het hier noem, maar helaas gebeurt het elk jaar nog veel te vaak. Honden die achterblijven in een gesloten auto. In de auto stijgt de temperatuur zeer snel. In 10 minuten stijgt het wel 10 graden. Ook als uw auto in de schaduw staat mag uw hond niet achter laten in de auto. Ten eerste omdat de temperatuur ook stijgt, maar ook omdat de zon natuurlijk kan draaien. Honden raken in de auto daarom snel over verhit. Blijf zelf maar even in een dichte auto zitten, al heel snel voel je je heel vervelend. Ziet u een hond in een auto? Bel de politie! In noodgevallen mag u zelfs het raampje er uittikken.

Tuin & huis:
Let op uw waar uw hond verblijft. Een kamer met ramen wordt al heel snel warm, zeker als de zon er op schijnt. Als uw hond in een bench verblijft, zorg dan dat de zon er niet bij kan komen en dat de ruimte koel is en blijft. Meet bij voorkeur de temperatuur meerdere malen per dag of vervang zijn mat/kleed voor iets koelers. Zeker fleece kan erg warm worden. Er zijn speciale drinkbakken om vast te zetten in de bench zodat deze niet omvallen en uw hond kan blijven drinken.
Uw hond vind het waarschijnlijk heerlijk om in de tuin te graven als het wat warmer is. Dit biedt namelijk verkoeling. Vindt u dit niet fijn? Probeer dan schaduw te creëren in uw tuin. Ook zijn er speciale matten die verkoeling bieden, koelhalsbanden of hondenzwembadjes. Ook een simpele natte handdoek vinden honden heerlijk om op te liggen.
Let op met een caravan of (voor)tent. Deze kunnen ook ontzettend warm worden.

Extra tips:
– Voor honden bestaan er speciale zonnebrandcrèmes.
– Net als mensen eten honden ook minder in de zomerperiode of dagen met warm weer
– Water moet zoals altijd bereikbaar zijn, maar vraagt extra aandacht
– Kijk naar producten die koelte bieden of wees zelf creatief!
– Uw hond borstelen helpt om uw hond wat te verkoelen
– Let op dat uw hond geen besmet water drinkt. Stilstaand water in combinatie met warmte zorgen voor bacteriën die uw hond zeer ziek kunnen maken

 

Categorieën: Blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *