Wat een asociale hond!
Samen met Fiep en Mark liep ik door de Elzen. Fiep is een Jack Russel dametje die al op leeftijd is.
Op een gegeven moment komt er een Newfoundlander samen met zijn baasje de hoek om gelopen.
De andere hond ziet Fiep en wilt haar wel ontmoeten. Hij loopt naar haar toe om kennis te maken. Fiep maakt een hapbeweging met een hoop kabaal.
” Wat is jouw hond asociaal! Jack Russels vallen veel te snel aan” Riep het baasje terwijl hij samen met zijn hond wegliep.
Als hondeneigenaar kan je hier best onzeker van worden. Dit is geen leuke ervaring en je wilt ook niet dat jouw hond als asociaal bestempeld wordt. Maar is deze titel wel terecht? Als je bovenstaande verhaal leest, zou je denken van wel.
Dit is wat er gebeurde:
Newfoundlander ziet Fiep
Fiep merkt dat de grote hond naar haar kijkt, haar oren gaan naar achteren, ze kijkt weg en haar staart zakt. Ze bevriest.
De Newfoundlander benaderd Fiep op een frontale manier.
Fiep kijkt nog verder de andere kant op, je ziet oogwit verschijnen en haar bek is gespannen.
De andere hond maakt nu contact door neus aan neus te gaan staan.
Fiep begint te smakken, heft haar pootje, ze tongelt en ze knippert vaak met haar ogen.
De andere hond blijft contact maken door haar gezicht te besnuffelen
Fiep gaat zitten en leunt achter over en probeert daardoor nog meer ruimte te creëren.
Dit helpt niet en Fiep weet het niet meer, ze maakt een hapbeweging met veel kabaal.
De Newfoundlander is niet onder de indruk, hij loopt rustig weg.
Fiep schudt zich uit en gaapt. De spannende situatie is voorbij.
Deze gebeurtenis duurde enkele seconden.
Fiep heeft meerdere signalen afgegeven dat ze geen contact wilt maken en dat ze de situatie echt niet leuk vindt.
Ze heeft meerdere waarschuwingen gegeven, waar de andere hond geen gewenste reactie op heeft gegeven.
Is Fiep dan echt asociaal? Wij vinden van niet.
Is dan de andere hond asociaal? Hij benaderde Fiep niet op een sociale manier en negeerde haar lichaamstaal. Pas op het moment dat ze haar laatste redmiddel uitvoerde, reageerde hij sociaal door rustig verder te lopen.
Mijn hond speelt niet met andere honden, is mijn hond asociaal?
In het bovenstaande voorbeeld hebben wij Fiep gebruikt. Fiep is een hond die niet speelt en contact met vreemde honden spannend vindt.
Is dit erg? Nee. Spelen is geen vereiste om sociaal te zijn. Soms houdt een hond gewoon niet van spelen, en dat is hartstikke prima.
Ook is het niet gek om een nieuwe ontmoeting spannend te vinden. Fiep ontmoet honden door liever geen lichamelijk contact te maken. Als de andere hond zich niet opdringt, is er niks aan de hand en is ze perfect in staat om samen gezellig te wandelen. Ze gebruikt haar lichaamstaal op een goede en duidelijke manier. Het is aan de andere hond om deze communicatie op te pakken en er netjes op te reageren.
Het is dus niet erg als je hond niet enthousiast is richting andere honden of niet wil spelen. Ieder karakter is anders, dus daar moeten wij als eigenaar respect voor hebben.

Fiep vindt samen wandelen heerlijk.
De lijn
Tijdens kennismakingen of op de hondenschool, horen wij heel vaak dat hun hond asociaal is aan de lijn.
Als hun aangelijnde hond een andere hond ontmoet, reageert de hond heel anders dan dat hij los zou zijn. Men ziet dan angstig of agressief gedrag.
Eigenlijk is dit gedrag goed verklaarbaar.
Als honden contact met elkaar maken ( en dit begint meestal al op een grote afstand zonder dat wij het door hebben) dan gebruiken ze hun lichaam en bepaald gedrag om met elkaar te communiceren. Aan de lijn kunnen ze niet alles laten zien, dit zorgt voor spanning of stress.
Als een hond in zeer stressvolle situatie zit, kiest hij instinctief uit 4 verschillende gedragingen: Vluchten, bevriezen, vechten of gek doen.
Aangezien gek doen en vluchten niet kan vanwege we de lijn, blijft het bevriezen en vechten over.
In het bovenstaande voorbeeld las je al dat bevriezen niet altijd helpt. Wat leert de hond als vluchten, bevriezen of gek doen niet werkt? Dat hij iets anders moet proberen. Dan blijft het vechten over.
2 reacties
Cisca · mei 10, 2018 op 1:00 pm
Mijn hondje is heel klein en bovendien heb ik haar pas met tien maanden gekregen. Ze kwam uit een akelige situatie. Gelukkig is ze heel erg bijgetrokken, zowel naar honden als naar mensen, maar honden die haar “bestormen” vindt ze, terecht, heel eng. Soms gaat ze er dan ook in paniek vandoor. Hoe vaak ik al niet heb meegemaakt dat mensen dan NIET even hun hond bij zich houden om de situatie niet nog verder uit de hand te laten lopen. Hoe vaak ik niet heb meegemaakt dat (grote) honden haar gewoon mogen belagen en totaal niet luisteren als hun baasje ze roept. Of deze natuurlijk: “Hij doet niets hoor!” Dat geloof ik best, maar mijn hond is dan gewoon heel bang! En dat snap ik heel goed, want ze wordt dan door een ‘kalf’ achterna gezeten. Een poot erop en het is mis! Hoe ‘goed’ bedoelt dan ook. En dan zijn er ook nog de baasjes die er om moeten lachen….Terwijl mijn hondje het uitgilt van angst….Verreweg de meest stompzinnige opmerking van een ‘baasje’ in een dergelijke situatie met een paar hysterische labradoodles en mijn hondje was: “Nu krijg je even een levensles,” tegen mijn hondje. Nou, het mag een wonder heten dat die vrouw toen niet een ‘levensles’ van MIJ heeft gekregen..Schokkend, de hoeveelheid stompzinnigheid die ik tegenkom tijdens de wandelingen.
admin · mei 15, 2018 op 8:49 am
Hallo Cisca,
Bedankt voor het lezen en het reageren op deze blog!
Helaas zijn de situaties die je schetst herkenbaar voor veel baasjes. Ik denk dat veel eigenaren van (kleine) honden met je mee kunnen praten.
Ik merk dat ik tijdens het lezen van je bericht een beetje boos, maar vooral verdrietig werd. Hoe kan je als hondenliefhebber gaan lachen terwijl je ziet dat een hond zo bang is?
En mensen die zeggen ”hij doet niets hoor”, hij doet wel degelijk iets! Een asociale benadering of achterna zitten is niet niets. Misschien dat deze mensen bedoelen dat de hond niet bijt?
Ik snap het niet..