Het commando hierkomen: ik vind het één van de belangrijkste commando’s die je hond moet kennen. Toch gaat het helaas niet altijd even goed. Maar waar komt dat nou door? Hieronder lees je de meest voorkomende fouten die worden gemaakt bij het commando hierkomen: 

– Altijd op dezelfde plek aanlijnen
Na het lopen van ons rondje lijnen wij de hond aan het einde van het losloopgebied weer aan. We toveren de lijn tevoorschijn en vervolgens gaan we naar huis: de wandeling is afgelopen. Haal je een paar keer achter elkaar de lijn tevoorschijn op dezelfde plek, dan gaat je hond dit herkennen. Het gevolg is heel logisch. Meestal wil een hond nog niet naar huis, die wilt graag nog even lekker snuffelen of spelen. Een hond kan daarom met tegenzin naar je toekomen of zelfs helemaal niet meer naar het commando hierkomen luisteren. 

Wat je dan kan doen om dit te voorkomen:
– Berg de lijn op zo’n manier op dat de lijn altijd zichtbaar is. Bijvoorbeeld rondom jouw nek. Als de hond netjes voor je komt, beloon de hond terwijl je vervolgens de halsband/tuig vastpakt. Dan kan je de lijn aanklikken. 
– Lijn tijdens de wandeling en op verschillende plekken de hond  af en toe even aan. Zorg ervoor dat de lijn geen negatieve associatie krijgt. Speel even met de hond, gebruik je stem of geef iets lekkers. Vervolgens mag de hond weer los.

– Niet consequent zijn
” Bruno kom!” ” Bruno hier!” Brunooooooo” ” Kom voor!” ” Kom nou eens dan!” 
Ondertussen is Bruno een eindje verderop aan het snuffelen en reageert niet. Vervolgens laat je het hierbij. Misschien vind je het nu ook wel voldoende dat Bruno met je meeloopt. Door niet consequent te zijn, weet een hond niet wat je van hem verwacht. Een hond weet niet wanneer een ” hier” betekend dat hij voor je moet zitten of dat de zelfde richting oplopen ook voldoende is. 

Wat je wel kan doen:
– Gebruik één commando voor het commando hierkomen. Maak bijvoorbeeld een verschil tussen kom (loop je met me mee?) en hier.
– Maak het commando altijd af, je hebt het nou eenmaal geroepen. Laat je het één keer gaan, dan zal het hierkomen de volgende keer moeilijker gaan. 
– Laat de hond bij het commando hierkomen altijd hetzelfde afsluiten. Het makkelijkst is het eindigen met het netjes zitten voor je. Heeft de hond dit eenmaal geleerd, dan is het nooit de bedoeling dat je hond je voorbij loopt of een paar meter verder op gaat zitten/staan. 
– Misbruik het commando niet. Roep het niet al te vaak en beloon als de hond het commando hierkomen goed uitvoert. In het begin zal ik aanraden om zijn ultieme beloning te geven, maar wissel vervolgens af en geef eens een beloning met iets anders(balletje, spelletje, stemgeluid).

– Een onjuiste beloning
De hond komt netjes aanlopen en gaat vervolgens  vlak voor onze neus rustig zitten. Wij zijn dus blij! Vervolgens willen wij de hond belonen. Dit doen wij door eens flink over de kop te aaien. Vindt de hond dit leuk? Meestal niet. Hoewel wij het aaien als een beloning zien, kan de hond dit als een reden zien om niet bij ons te komen.  Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor andere beloningstechnieken. Zo kan een spel als te druk worden ervaren of jouw hond heeft geen interesse in balletjes. 

Wat je kan doen:
– Kijk naar wat de hond echt leuk/lekker vindt. Hou het hierbij! 
– Het hierkomen moet geassocieerd worden met iets leuks, waardoor de hond met heel veel plezier naar je toe blijft komen. 

hierkomen

Met plezier naar je toekomen

– Te veel verwachten van je hond
Je hond komt thuis netjes op commando voor je zitten. Hartstikke goed! Vervolgens ga je naar het losloopterrein in de buurt zodat de hond lekker kan spelen met andere honden. Na verloop van tijd wil je naar huis. Je roept de hond, maar de hond kijkt niet eens op! Het verschil tussen binnen oefenen of buiten met afleiding, is ontzettend groot. De situatie is nu (nog) te moeilijk voor je hond. 

Wat je wel kan doen:
– Belonen voor het ”inchecken”. Je beloont als de hond uit zichzelf even naar je kijkt of op een andere manier met je contact zoekt. Hierdoor stimuleer je dat de hond op je blijft letten en het leuk vindt om bij je in de buurt te blijven. 
– Opbouwen. Begin met het hierkomen in een prikkelloze omgeving, bijvoorbeeld in huis. Vervolgens kan je dit naar de tuin uitbreiden, naar de straat(ook aan de lijn kan je oefenen met het hierkomen), vervolgens naar een losloopgebied zonder afleiding. Ga zo maar door! Lukt iets niet, geef dan niet gelijk de hond de schuld maar ga eerst even na of de situatie niet te moeilijk was of dat je toch stiekem een klein foutje hebt gemaakt. 
-Blijf trainen en belonen, ook als het commando bevestigd is. 

– Laat de hond niet te ver van je vandaan lopen. Niet alleen vanwege de veiligheid, maar ook omdat de hond makkelijker luistert als hij bij je in de buurt is.  

hierkomen

Trainen heeft tijd nodig

– Het gebruik van stem en lichaamstaal
Over kleine foutjes gesproken; het gebruik van je stem en lichaamstaal is heel belangrijk bij het geven van het commando hierkomen. Het zijn voor ons details, maar voor honden kan het een reden zijn om niet te komen. Of soms snappen ze het gewoon even niet meer. 

Wat doe jij als jij de hond roept? De meeste mensen zetten tijdens de training een iets hogere stem op, buigen naar voren of maken een handgebaar.
Doe jij in het bos precies hetzelfde? Roep je even vrolijk als in de training en maak je op dezelfde manier contact? Wij maken ons er zelf ook wel eens schuldig aan. We roepen soms net iets minder hoog, minder vrolijk of we gebruiken ons lichaam anders. De hond begrijpt vervolgens niet wat er aan hem gevraagd wordt en gaat twijfelen.

Kent jouw hond wel echt het stem commando of luistert hij naar je lichaamstaal? Vergeet ook niet: een hond kijkt eerst naar lichaamstaal. Puur op stem iets aanleren is net een stapje moeilijker. 

Wat je kan doen:
– Zorg dat je hond op het commando hierkomen reageert onafhankelijk van je lichaamstaal. Al lig je op de grond, sta je rechtop of juist gebogen, de hond moet komen op puur het commando. Bouw dit langzaam op. Roep bijvoorbeeld ook eens de hond in huis terwijl je in een andere kamer bent. In het bos kijkt de hond niet constant naar je.  Daarom heb je er niks aan als de hond op je lichaamstaal heeft geleerd wanneer hij moet komen. 
– Roep in het bos niet gelijk bozer dan dat hij gewend van je is. Roep even blij zoals op een training. Hierdoor nodig je de hond uit om naar je toe te komen. Te boos roepen kan ervoor zorgen dat de hond niet of met tegenzin naar je toekomt. 

Vragen?
Wat ga jij voortaan anders doen als jij je hond laat hierkomen? Ik ben benieuwd of het hierkomen na het lezen van deze blog beter gaat! 
Lukt het na het lezen van deze blog nog niet helemaal naar wens of ben je onzeker tijdens het laten loslopen van jouw hond? Neem dan gerust contact met ons op. 

hierkomen

Wachten op de beloning!


1 reactie

Joanne Lopez · september 15, 2017 op 5:48 am

Wat een geweldig blok Dankjewel Elke keer weer even doornemen/doorlezen Super veel aan Weer even een korte opfris cursus
TOP

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *