Sinds 1 juli 2018 is het wettelijk verboden om je hond een prikband te laten dragen. Dit is natuurlijk goed nieuws!

In artikel 2.1 van wet dieren staat:
”Het is verboden om zonder redelijk doel of met overschrijding van hetgeen ter bereiking van zodanig doel toelaatbaar is, bij een dier pijn of letsel te veroorzaken dan wel de gezondheid of het welzijn van het dier te benadelen”

Lid g in  artikel 1.3   van het besluit houders van dieren gaat hier iets verder op in:
”het gebruik van of het vastbinden of aanlijnen van een dier met een voorwerp waarmee het dier door middel van scherpe uitsteeksels pijn kan worden toegebracht.”

Artikel 2.1 van wet dieren is al langer van kracht. Lid g in artikel 1.3 van besluit houders van dieren is sinds 1 juli 2018 ingegaan en geeft dus aan de prikband verboden is. 

Negatieve gevolgen prikband
Ik denk als je op Google afbeeldingen zoekt naar de prikband, dat het gevolg heel duidelijk is. Sommige afbeeldingen ervaar ik als zeer schokkend en ik word er oprecht heel verdrietig van. Prikbanden zijn pijnlijk en kunnen zorgen voor wonden. Fysiek heeft het dus nare gevolgen. Maar ook mentaal kan een prikband een hond schaden. Wantrouwen, angst, onzekerheid is natuurlijk alles behalve fijn voor een hond. En dit vind ik een zeer groot understatement.  Vanwege deze negatieve emoties kan een hond ook agressief gedrag vertonen, iets wat voor niemand wenselijk is. Is het terecht dat deze prikband verboden is omdat ze als mishandeling wordt gezien? Ja! Je spreekt hier absoluut van een overschrijding van het bereiken van een doel. Een reden voor een prikband is misschien het niet laten trekken van een hond. Het is allang bekend dat dit op een veel fijnere manier kan worden aangeleerd en een prikband is dus absoluut niet nodig. Dit vind ik eerlijk gezegd ook van andere anti-trektuigen of -halsbanden. Deze doen een hond ook onnodig pijn. Natuurlijk minder dan een prikband, maar waarom zou je een hond stress laten ervaren terwijl er ook een andere oplossing is?
Wil je meer lezen? Misschien is deze blog wel interessant voor jou. 

Wat als je een prikband ziet?
Omdat een prikband nu als mishandeling wordt gezien, kan je dit melden bij de dierenpolitie.
Je kan het nummer 144 bellen. Dit nummer is 7 dagen per week 24 uur per dag beschikbaar. 
Online een melding maken kan ook. Dat kan via dit formulier

 


1 reactie

Kuip · februari 21, 2019 op 6:29 pm

Wat een onzin. Omdat er een paar mafkezen zijn die de prikband verkeerd gebruiken en dag en nacht omlaten wordt het verboden. Terwijl er duizenden honden mee gerehabiliteerd kunnen worden, die anders niet te trainen zijn en afgemaakt moeten worden. Nee dat is goed! Zullen we de halsbanden an sich maar afschaffen dan? Deze worden namelijk ook op Google gevonden als je zoekt op hondenletsel…. Achterlijk bericht..

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *