Bij ons komen er veel diverse honden over de vloer en gaan verschillende honden mee met de hondenuitlaatservice. Ontzettend leuk natuurlijk, maar soms ook  vermoeiend. Niet elke hond is hetzelfde en de een luistert beter dan de ander. Met de hondenuitlaatservice is het een must dat de hond naar ons luistert, maar ook met de oppas is het natuurlijk erg fijn.
Vanwege onze opleiding tot kynologisch instructeur vinden wij het heel erg leuk om hier mee bezig te zijn. Vaak krijgen wij ook de vraag hoe wij iets aanleren.

Hieronder heb ik een paar punten beschreven welke kunnen helpen met het verbeteren van het luisteren naar commando’s.

Black box methode
Stel je voor:  je loopt lekker met je hond in het bos als er twee honden passeren die met elkaar aan het spelen zijn. Jouw hond, heel sociaal en gek op spelen, wilt er het liefst naar toe in zich mengen in het spel. Máár, jij wilt doorlopen en je ziet jouw hond al gluren. Je roept, je ziet jouw hond even naar jou kijken en kiest dan voor het leuke spel. Hij heeft het duidelijk naar zijn zin terwijl jij probeert je hond terug te roepen.
De hond heeft duidelijk gekozen wat voor hem het leukst leek. Kan je dit hem kwalijk nemen? Nee, een hond is een opportunist en het is aan ons om de hond voor te zijn of te motiveren om naar ons te luisteren.
Deze motivatie is bij elke hond en in elke situatie anders. Vandaar de naam black box.

Recall games
Dan ga ik gelijk door op het commando hier komen. Het belangrijkste is dat de hond het leuk vindt om naar jou toe te komen.
Door middel van spel kan je dit aan de hond aanleren. Er zijn vele websites en filmpjes op youtube te vinden waar mensen met diverse spellen aan de slag gaan en dit ook uitleggen. Erg leuk om eens te proberen!
Beloon de hond als hij bij jou ”incheckt” zodat hij merkt dat het leuk is om bij jou in de buurt te zijn. Straf een hond nooit als deze komt, al heb je vijf minuten staan roepen.

Oefen niet alleen in huis
” Maar thuis gaat mijn hond gelijk zitten!” Waarschijnlijk heel herkenbaar voor veel baasjes. Thuis gaan diverse commando’s perfect, totdat je buiten in een andere (interessantere) omgeving komt zoals bijvoorbeeld in het bos. Er zijn veel prikkels die afleiden waardoor de hond niet (vlot) meer luistert. Oefen daarom op verschillende plekken en als dat goed gaat kan je meer prikkels er bij halen de het nog moeilijker maken. Zoals bijvoorbeeld fietsers, joggers, of andere honden.

Oefen met verschillende gemoedstoestanden
Als de hond eenmaal in de werkhouding is en jij de aandacht van jouw vast hebt, gaat het luisteren vaak prima. Als een hond lekker aan het spelen, ravotten of angstig is, is de aandacht vragen een stuk moeilijker. Het is een hele uitdaging om een hond die aan het spelen is ten aller tijden op jou te laten letten. Oefen daarom om je hond van ”druk en enthousiast” naar ”rustig en beheerst” te gaan.

Vergeet niet:
Het zijn en blijven honden, geen robots waarvan je mag eisen dat ze alles doen wat jij zegt. Het trainen met honden is ontzettend leuk en ook erg goed voor de onderlinge band mits je dit op een positieve manier doet.

Begeleiding:
Heeft u problemen met de basiscommando’s zoals bijvoorbeeld: zit, af, blijf, hier of wilt u graag uw hond wat manieren bijleren, denk aan het niet opspringen tegen mensen, rustig wachten op voer en dergelijke? Wie weet kunnen wij u dan helpen!

Categorieën: Uncategorized

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *