Wil je meer weten over het slaap gedrag van honden? Dan zit je hier heel goed! Het volgende gaan wij behandelen:
– De slaapfases van een hond
– Dromen honden?
– De gevolgen in het lichaam van te weinig rust en gedragsveranderingen
– Hoe lang moet een hond slapen?

Wat gebeurt er in het lichaam bij te weinig rust en slaap?
Slapen en rusten is een levensbehoefte. Slaap zorgt er voor dat prikkels worden verwerkt en het stress niveau(adrenaline) daalt. Stress kan allerlei oorzaken hebben, niet alleen vervelende situatie’s maar ook pijn, verdriet of juist het blij zijn of een fysieke inspanning dingen mee aan het adrenaline niveau. Iedere dag stijgt en daalt dit stofje dus in ons bloed, Gedurende de slaap daalt het stressniveau weer. En zolang het stresshormoon niet teveel stijgt en voldoende tijd krijgt om weer te zakken, is er niets aan de hand.
Wat gebeurt er als de hond te weinig slaapt:
Naast gedragsproblemen(overactief, uitvallen aan de riem, anders reageren dan normaal of blaffen) wordt ook het risico op gezondheidsproblemen groter.
 Het vervelende van stresshormonen is dat het lang duurt voordat ze uit je lichaam zijn verdwenen. Tijd geven om te herstellen van stress is dus van groot belang. Dat betekent dat je een hond rust moet geven. Een plek waar de hond graag ligt en zich kan terugtrekken is dan ook belangrijk. Helaas krijgen mensen nog vaak het tegenovergestelde advies: . ‘Doe meer’ wordt gezegd, maar het advies zou juist moeten zijn ‘doe minder’! Veel mensen denken dat een drukke pup nog te veel energie heeft. Het tegendeel is waar: de pup is net als drukke kleine kinderen aan het eind van de dag heel moe en heeft juist rust nodig.

Slaap gedrag van honden; de slaapfases
Zoals elke hondenbezitter eigenlijk al weet, dromen honden ook.
De ene hond piept een beetje, de andere blaft en een ander doet alsof hij aan het graven of rennen is.
Net zoals mensen, hebben honden ook de SWS( slow wave slaap) en de REM(rapid eye movement) slaap
Bij de SWS is de hond heel rustig. De ademhaling is gelijkmatig en langzamer dan normaal, ook de hartslag en de bloeddruk daalt en het lichaam ligt stil .
In de REM slaap is er veel meer hersenactiviteit en het lichaam beweegt meer. De hond is aan het dromen!

Hoe lang moet een hond slapen?
Per hond is het verschillend hoeveel slaap deze nodig heeft. Dit is afhankelijk van bijvoorbeeld de leeftijd van de hond. 
Ook honden die meer belast worden (lange wandelingen, sport, druk gezin ed) hebben meer slaap nodig.  
Je kan aan jouw hond zien of hij genoeg rust. Eigenlijk kan je vooral aan je hond zien wanneer hij niet genoeg rust. Veel gedragingen, welke wij meestal niet heel leuk vinden, zijn een gevolg van te weinig slaap of rust. Ik raad je daarom sterk aan om dit artikel ook te lezen. 

Hoe zorg je dat je hond genoeg rust/slaapt?
 Kennen jullie Jo Frost? Wanneer kinderen aan het einde van de dag gaan jengelen, gaan hangen of vervelend gaan doen, zijn ze vaak gewoon moe. Soms zo moe dat direct inslapen niet direct lukt. Ze komen telkens weer uit bed. Jo frost laat ouders zien dat consequentie goed is, door ze met weinig woorden terug naar bed te sturen. Na een paar keer hoor je tevreden gesnurk uit de slaapkamer. 

Bij honden is dit precies zo. Soms moeten ze geholpen worden door ons. Heeft jouw hond behoefte aan slaap? Stuur ze naar hun favoriete ligplaats en laat ze even niet overeind komen. Wees consequent en houd vol! Je hond zal je ontzettend dankbaar zijn! En jijzelf later ook, want een uitgeslapen hond is zoveel fijner in de omgang dan een geprikkelde hond. 

Wil je meer lezen na deze blog over slaap gedrag van honden?
Misschien spreekt dit je ook wel aan:
Hondentraining
Meest gemaakte fouten bij het hierkomen op commando
Gedragsproblemen door te weinig slaap

Heb je een vraag na het lezen over slaap gedrag van honden? Of heb je een andere vraag?
Stuur ons gerust een berichtje

Categorieën: Uncategorized

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *