Tijdens onze vorig blog: Het eerste levensjaar van een puppy,  kwam ik er achter dat ik voornamelijk over het gedeelte van het socialiseren van een pup heel erg veel kon vertellen.
Om de vorige blog niet al te lang te maken, heb ik besloten om een aparte blog over het socialiseren van een pup te maken. Dit is namelijk een heel erg interessant, belangrijk maar vooral een ontzettend leuk onderwerp.

Verschil socialisatie en habituatie
Ik begin gelijk om twee termen uit te leggen, namelijk socialiseren en habitueren.
Habitueren is wellicht een nieuwe term en word vaak niet genoemd als iemand praat over het socialiseren.
Echter is habituatie even belangrijk als de socialisatie. De definitie is ‘gewenning’
Je kan een hond leren wennen aan prikkels(geluiden, bewegingen, objecten) en om deze prikkels te negeren.

Socialiseren van een pup bestaat ook uit het wennen aan prikkels, maar bovenal zijn deze prikkels afkomstig van een levend iets en moet de hond hier op een juiste en gepaste manier op (leren) reageren. Socialisatie kan alleen met levende dieren/mensen waarmee hij (fysieke) interactie heeft.

Een leuk voorbeeldje:
Je loopt met jouw pup op straat. Plots komt er een jogger voorbij. Een jonge hond kan hier verschillend op reageren. Ze kan het eng vinden of juist heel interessant vinden waardoor ze achter de jogger aan wilt gaan! Dit willen wij, als baasje, natuurlijk niet. De hond moet leren om de jogger te negeren en hier verder niks mee te doen. Hoewel het hier gaat over wennen aan een levend wezen, spreken wij over habituatie. Dit komt omdat de hond geen interactie aangaat en de prikkel moet negeren.

Socialiseren van een pup
Wij weten nu dus dat met socialisatie de hond leert om op een goede manier interactie te hebben met een levend iets.
Een pup moet leren hoe hij bijvoorbeeld met andere honden om moet gaan en hoe hij hun lichaamstaal kan begrijpen. Hiervoor is het belangrijk dat ze contact krijgen met meerdere soorten honden. Hiermee bedoel ik dus onder andere diversiteit in grootte, maar bovenal bedoel ik het opzoeken van verschillende rassen. De ene hond heeft geen staart, de andere weer een krulstaart en een Engelse buldog heeft weer een opvallende platte schedel.

 

Habitueren van een pup
Een jonge hond die net op de wereld is, wordt al snel blootgesteld aan allerlei prikkels. Denk aan geluiden, bewegende objecten zoals voertuigen, verschillende ondergronden, een groot diversiteit aan mensen en diersoorten en rare obstakels.
Tot ongeveer 12 weken is een hond ontzettend nieuwsgierig en staat open voor nieuwe leerervaringen. Hierna sluipt langzaam aan de angstfase er in, dus het is belangrijk om in deze weken de hond gedoseerd te wennen aan deze prikkels. Uitgangspunt is dat het een positief leermoment is en de hond zich niet angstig en/of bedreigd voelt.

Enkele voorbeelden van habitueren:

 

– Joggers
– Ruiters
– Voertuigen
– Verschillende soorten ondergronden zoals:Zebrapaden ( een pup die alleen maar op gras loopt, zal die witte strepen ontzettend eng vinden) of gladde vloeren
– Diversiteit aan mensen: Mensen met paraplu’s, mensen met een baard of juist kale mensen, donkere mensen, blanke mensen of juist invalide mensen
– Geluiden zoals: de deurbel, telefoon, stofzuiger, het alarm, tv of radio

Bij de puppycursus bij hondenschool Fred Riet besteden ze erg veel aandacht aan socialiseren van een pup en habituatie. Zo wordt daar uitgelegd hoe je een hond kan helpen als hij/zij angstig is bij een bepaalde prikkel en je leert hoe je de pup hierop kan habitueren zodat de prikkel niet meer eng is. Ook mens-hond socialisatie komt aan bod zodat de hond leert om te gaan met verschillende soorten mensen.

Categorieën: Uncategorized

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *