In een vorige blog hadden wij het over spelgedrag van honden. Waar ik in de eerdere blog de theorie besproken heb van goed spel, zal ik in deze blog aan de hand van praktijkvoorbeelden alles iets tastbaarder maken. 

Herkenbaar?
Herken jij het moment dat de honden aan het spelen zijn en uit het niks ontstaat er een conflict? Door goed op lichaamstaal en op hondengedrag te letten, zie je dat dit niet uit het niets ontstaat. In de vorige blog over spel gedrag kon je lezen hoe je goed spel kon herkennen.

Oefenen!
Hondentaal is ook een taal. En net zoals elke taal, vergt het veel oefening voordat je de taal onder de knie hebt. Niet alleen door te lezen over hondentaal, maar juist door in de praktijk gedrag te observeren en  kritisch te bekijken, leer je.  

Filmpjes over honden en spelgedrag
Onderstaande filmpjes over honden heb ik voor diegene die willen oefenen met observeren bij elkaar gezocht. Deze filmpjes laten praktijk voorbeelden zien. Het fijne verschil met de echte praktijk is dat je het filmpje stop kan zetten en ook meermaals kan bekijken. In het echt gaat het allemaal zo snel!  Zo kan je stap voor stap kijken welk gedrag een hond laat zien en welke vorm van lichaamstaal ze inzetten. Op een gegeven moment krijg je een geoefend oog. Je weet waar je op moet letten en je ziet het gedrag en lichaamstaal als 1 geheel. Maar.. dit komt pas na oefenen. Dus laten we maar beginnen met de filmpjes over honden!

Je kan deze filmpjes over honden op twee manieren bekijken:

1: Je leest eerst (eventueel opnieuw) de signalen van goed spel door. Welke signalen van goed spel herken je? En andersom natuurlijk ook: hoe laten de honden in dit filmpje zien dat het spel niet leuk is? Staan er tekenen van (niet) goed spel in de blog maar die wel in een filmpje herkent?

2: Je bekijkt eerst de filmpjes over honden, Wat zie je? Is het leuk spel? Waarom? Zal dit goed aflopen?  Vervolgens kan je de  signalen van goed spel erbij pakken en je bekijkt vervolgens de filmpjes opnieuw. Heb je dingen over het hoofd gezien? Moet je je mening bijstellen of zat je al in de goede richting? 

De vorige blog over goed spel kan je hier lezen. De link opent na klikken in een nieuw tabblad.

Filmpje 1:

Filmpje 2:

Filmpje 3:

Filmpje 4:

Filmpje 5:

Onder deze blog kan je een reactie plaatsen. Ik ben heel benieuwd naar welke uitkomst jullie hebben en wat jullie allemaal kunnen zien op de filmpjes. Wees niet bang om lekker uitgebreid te zijn over wat je ziet. Ook ben ik benieuwd op welke manier ( 1 of 2) jullie naar de filmpjes hebben gekeken. Maar boven al: ik hoop dat het leerzaam is en dat jullie dit in de praktijk kunnen toepassen!


2 reacties

Femke · augustus 14, 2018 op 8:38 am

Ik had de vorige blog al gelezen. Goed idee om filmpjes toe te voegen. Ben benieuwd of ik op de goede weg zit. Wat ik dus zie:
Filmpje 1: de witte kleine vind ik opdringerig. Het is in mijn optiek duidelijk dat de grotere niet met de kleine willen spelen. De zwarte loopt vaak weg van de andere grote.
Filmpje 2: Best duidelijk denk ik. De zwarte wilt niet.
Filmpje 3: Ook duidelijk. De chihuahua(?) wilt niet, loopt weg en ziet er angstig uit
Filmpje 4: Lastig dat er meerdere honden te zien zijn. Heb hem meermaals moeten bekijken. Ik zie dat de blonde in het begin actie onderneemt en de zwart/witte vindt het niet leuk dat ie op de grond geworden wordt. Schud zich daarna ook uit. De blonde springt daarna gelijk er weer bovenop. Niet heel goed spel. Later gaat het wat beter denk ik. Dan nemen ze beide initiatief en zie je ze ook samen liggen. Ik zie korte pauzes. De labrador en de zwarte vind ik ook leuk. Gaan samen liggen.
Filmpje 5: Ik vond deze ook lastig. Ik zie dat de blonde meer actie neemt dan de zwarte. Maar ik zie wel kwispelende staartjes een spelpauze volgens mij. Volgens mij toch wel goed spel?

de Wit · augustus 20, 2018 op 12:37 pm

1 Lijkt me geen goed spel. Ik zie geen spelwisselingen en ik zie uitschudden. Wel zie ik een pauze.
2 Ook geen goed spel. Te eenzijdig en volgens mij gromt de hond de andere hond weg
3 Absoluut geen spel. Eerder pesten
4. Ziet er leuk uit! Ik zie pauzes, rolwisselingen en aanpassen aan elkaar. Het kan beter, maar honden zijn ook niet perfect?
5 De doodle is wat ruw. Neemt wel een spelpauze waarop de zwarte het spel hervat met dat sprongetje.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *