Teken, wie kent ze niet? Van die vieze kleine beestjes die behoorlijke schade aan kunnen richten.
Vanaf april neemt het aantal teken toe en in de loop der tijd ook het aantal teken beten.

Laatst las ik een heftige blogpost van een meisje met de ziekte van Lyme. Na een boswandeling met haar hond ontdekte ze een teek. Nadien is haar leven totaal verandert.
Omdat veel hondenbezitters regelmatig in het bos/groen komen met hun viervoeter, wil ik hier graag nog extra aandacht op vestigen.

 

Wat zijn teken en waar komen ze voor?
Een teek is een klein beestje wat lijkt op een klein spinnetje. Om te overleven hebben ze bloed nodig van een ‘gastheer’ Deze gastheer kan een paard zijn, herten, schapen maar het kunnen ook mensen of honden zijn. Pas als een teek genoeg bloed heeft verzamelt bij dezelfde gastheer laat zij pas los.
Er zijn verschillende soorten teken en de bekendste is de schapenteek. Deze teek kan de ziekte van Lyme overbrengen door middel van de borrelia bacterie.
De schapenteek komt voornamelijk voor waar een vochtige bodem is of waar veel knaagdieren leven. Bekende plaatsen zijn Loofbossen, dennenbossen en waar soorten gras of struikgewas groeien.

Preventie tegen tekenbeten
Je kan natuurlijk het bos vermijden, maar dat is natuurlijk voor jou en de hond geen fijn idee. Daarnaast kan je zelfs in je eigen tuin een tekenbeet oplopen. Gelukkig zijn er daarom verschillende tips die een tekenbeet tegen kunnen gaan.
Voor mensen:
– Het ontwijken van plekken waar ze veel voorkomen. Blijf bijvoorbeeld op de verharde paden van het bos en loop niet door het hoge gras.
– Bedekkende kleding. Hoewel teken zich kunnen verplaatsen, zullen ze zich minder snel vastklampen aan een lange broek of aan dichte schoenen.
– Er zijn verschillende middeltjes die beweren een tekenbeet tegen te gaan. Zo heb je DEET, die je op je huid kan smeren, verschillende sprays of Permetrine voor op kleding.
– Controleer tijdens de wandeling af en toe je kleding. Op lichte kleding zie je een teek sneller dan op donkere kleding.
– Nog niet bewezen, maar van knoflook word beweerd dat teken deze geur niet aantrekkelijk vinden.

Tekenbeet voorkomen bij honden:
– Beperk het graven en struinen door het struikgewas in het seizoen dat er veel teken voorkomen.
– Er zijn verschillende banden te koop die je om de hals van jouw hond kan doen. Meestal beschermt deze band ook tegen vlooien.
– Naast de banden zijn er ook pipetjes te koop die je kan halen bij de dierenarts. Deze werken gemiddeld minder lang dan de banden en moet je op de huid druppelen tussen de schouderbladen.
– Sprays en injectie. Ook deze kan je halen bij de dierenarts. De injectie is iets nieuws en word nog niet vaak gebruikt. De injectie beschermt niet tegen de beet zelf, maar wel tegen de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt.

Altijd controleren!teken bij hond
Ondanks bovenstaande tips kunnen wij (mens en hond) alsnog een tekenbeet oplopen. Controleer daarom altijd na een wandeling je eigen kleding, je lichaam en die van jouw hond. Teken zitten het liefste op warme beschutte plekken. Denk aan tussen je  hoofdhaar of tussen de liezen/oksels. Bij honden komen ze regelmatig in het gezicht voor.

 

Verwijderen en nazorg van een tekenbeet

Om het onderstaande ziektebeeld tegen te gaan is het belangrijk om de teek zo snel mogelijk en op een juiste manier te verwijderen.
– Verwijderen doe je niet door groene zeep of alcohol te gebruiken. De teek laat wel los, maar daarmee laat de teek wel zijn maag inhoud terug vloeien in de bloedbaan van de gastheer.
– Over het juist verwijderen van een teek moet je een speciale tekentang gebruiken.Gebruik dus niet je vingers! Op dit moment is er verwarring over de juiste manier van gebruik. Moet je één kant op draaien, of moet je juist voorzichtig in een rechte lijn omhoog de teek er uit trekken? Momenteel is dit niet geheel duidelijk wat de beste manier is. Beiden hebben hun voor en nadelen en zijn effectief. Let op dat je de teek zo dicht mogelijk op de huid pakt en rustig er uit haalt.
– Controleer of de kop er ook uit is en spoel de teek weg
– Behandel de beet met alcohol 70% of met jodium. Het gebruikte pincet kan je in een bakje met gekookt water onderdompelen.
– Was je handen met desinfecterende zeep.
– Een dierenarts(assistente) kan ook een teek verwijderen.

Nazorg:
Schrijf de datum op met daarbij de plaats waar de teek zat. Hou deze plek in de gaten.
Er kan een bultje verschijnen, dit is onschuldig.


Zieke van lyme bij honden en mensen:

Ongeveer 23% van de schapenteken zijn besmet met de bacterie die de veroorzaker is van de ziekte van Lyme.
Als er klachten zijn van koorts, vermoeidheid of sloomheid net na een tekenbeet is het belangrijk om de dierenarts te informeren.
Dit kan de eerste tekenen zijn dat de teek was besmet de borrelia bacterie.
Bij mensen zie je ook wel eens een rode kring verschijnen. Bij honden is dit zeldzaam waarneembaar.
Na een beet is het raadzaam om de dokter of de dierenarts te contacteren, ook al zijn er (momenteel) geen klachten. Een huisarts kan bijvoorbeeld antibiotica voorschrijven.

Op langer termijn(maanden tot jaren) kunnen mensen en honden onderstaande klachten krijgen:
Gewrichtsproblemen wat veel pijn oplevert.
Hartspierontstekingen
Nierschade
Neurologische aandoeningen als epilepsie of gedragsveranderingen.

Op internet zijn er diverse blogs te vinden over mensen die hun leven beschrijven met deze ziekte.
Misschien interessant om te lezen, maar het is overduidelijk belangrijk om stil te staan bij het feit dat dit kleine beestje zoveel schade kan aanrichten

 

Categorieën: Uncategorized

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeven − vier =