Persoonlijk heb ik echt een hekel aan vuurwerk. Niet alleen omdat ik de harde, onverwachte knallen helemaal niks vind, maar ook vanwege het milieu, schade, letsel en alle kosten die er bij komen kijken.  En dan ben ik nu nog niet begonnen over de invloed van vuurwerk op de dieren. 

Weken voor oud en nieuw hebben wij en de groep al last van vuurwerk. Tijdens de wandelingen horen wij af en toe een knal. Gelukkig gaat het vanwege de nu nog lage frequentie goed. De honden kunnen door afleiding en training snel herstellen van een knal. 

Hoe meer je naar de jaarwisseling gaat, hoe frequenter en harder de knallen. 
Honden kunnen niet meer (genoeg) herstellen en daardoor stapelt de stress(en dus angst) zich op. De jaarwisseling is daarom voor veel honden een verschrikkelijk moment.

In deze blog deel ik wat tips over vuurwerk en honden. Verwacht niet dat met deze tips oud  en nieuw een eitje wordt. Maar alle kleine beetjes zijn naar mijn idee meegenomen om onze honden iets te helpen.

Trainen
Regelmatig krijgen wij de vraag of je honden kan trainen om niet meer bang te zijn voor vuurwerk. Je kan er mee aan de slag gaan en als je het goed doet zal het zeker helpen. Maar laten we eerlijk zijn, er zijn genoeg mensen die zich ook kapot schrikken van de zoveelste (onverwachte of veel te luide (illegale!)) knal. 

Wil je met je hond gaan trainen, dan heb ik onderstaande tips. Deze tips kan je het beste uitvoeren direct nadat je een pup hebt gekocht. Hoogst waarschijnlijk is dit nu mosterd na de maaltijd,  gelukkig geldt voor hondentraining; beter laat dan nooit! Ook op oudere leeftijd kan een hond nog veel leren. 
Uitgangspunt: Train met een een uitgeruste hond die niet net gegeten heeft. Het liefst  in een prikkelarme en vertrouwde omgeving. Langzaamaan kan je prikkels toevoegen en de omgeving veranderen (naar buiten gaan). 

– Begin met het leren van de stresssignalen. Eerst theoretisch, vervolgens in de praktijk. 
– Kijk naar je hond wanneer jij een geluid hoort. Denk aan je man die een vork laat vallen, de (auto)deur die dichtvalt, een fiets die omvalt, noem het maar op. Hoe reageert de hond? Welke stressignalen zie je?  Door bewust naar je hond te kijken bij zoveel mogelijk geluiden die jij waarneemt, zie je waar je hond op reageert. Soms is het confronterend dat een geluid in onze ogen niet persé hard en onverwacht hoeft te zijn om onze honden stress te bezorgen.
– Begin daarom met het oefenen met zachte geluiden. Je kan trainen door met elk geluid waar de hond stresssignalen laat zien een snoepje op de grond te gooien. Eten geeft honden steun en het kauwen/snuffelen zorgt voor een kalmerend effect. 
– Natuurlijk kan je sommige geluiden niet sturen. Zorg dat je buiten iets super lekkers bij je hebt en zodra er een geluid is waar de hond op reageert, kan je gaan strooien/geven. 
– Als de zachte geluiden goed gaan, kan je verder gaan met andere soorten geluiden. Harder of juist meerdere geluiden achter elkaar.
-Blijf goed op de stressignalen letten. Wanneer je hond moe begint te worden, komen prikkels harder binnen. Hierdoor zal je hond op zachte geluiden reageren, wat voorheen gemakkelijk voor hem was. Raak hier niet gefrustreerd van, dat werkt alleen maar tegen jullie.
– Wanneer je het goed doet; zal je merken dat de honden minder gaan reageren op soorten geluiden en dat je hierdoor steeds minder met wat lekkers hoeft te werken. Je krijgt een stabielere hond met vertrouwen in zichzelf, jou en met vertrouwen in de situatie. 
– In huis hebben wij naast de bank binnen handbereik een paar snoepjes liggen. Mocht er een vuurwerk knal zijn waar de hond op reageert, kunnen we alsnog de hond begeleiden.

Nogmaals: met deze training gaan losse vuurwerk knallen hoogstwaarschijnlijk een stuk beter. Met de jaarwisseling zijn er zoveel harde knallen zo vlak achter elkaar, daar kan je niet 100% op trainen. 
Heeft deze training dan nog wel nut? Natuurlijk! In de weken voor/na oud en nieuw heb je hier veel profijt van. Ook zijn er na vuurwerk natuurlijk nog genoeg geluiden waar een hond van kan schrikken. 

In de volgende blog zal ik meer tips geven!
Heb je vragen over het trainen? Laat dit gerust weten. 


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *