Zoals jullie misschien al weten, lopen wij met kleine groepen tijdens de hondenuitlaatservice.
Onder klein verstaan wij: Maximaal zes honden van vier verschillende adressen.
Wij rijden langs niet  meer dan vier adressen, ook al komen wij niet aan de zes honden.

Wij hebben hier heel bewust voor gekozen omdat wij hier heel veel voordelen in zagen en nog steeds in zien.
Iedereen ziet misschien hier wel een voordeel in, maar toch wil ik ze in deze blog toch nog een paar even benoemen.
Ik zal vanaf het begin af aan beginnen:

Ophalen
Het ophalen kost best veel tijd. Om de reistijd te beperken hebben wij voor de maximum van vier adressen gekozen. De honden zitten dus niet heel lang in de bus. Vooral met warm weer is dit heel fijn, natuurlijk hebben wij een ventilator, maar niemand zit in hoogzomer graag in de auto, ook de honden niet! Ook voor honden die reisziekte hebben of de bus nog spannend vinden kan dit een voordeel zijn.
Meestal halen wij de nieuwe hond als laatste op zodat deze heel kort in de bus zit. De link wordt dan al snel gelegd : Bus = leuk! De reistijd kan daarna worden verlengd zodat de hond hier rustig aan kan wennen.

Herkenning en samenstelling
Veel van ” onze” honden zien wij meerdere keren per week. Het is ontzettend leuk dat honden elkaar gaan herkennen en na een vrolijke begroeting samen gaan spelen of samen op pad gaan. Vaak zijn wij, dankzij onze klanten(!), heel flexibel met het samenstellen van de groepen. Wij kunnen dus kijken welke honden elkaar liggen, leuk vinden en ook kunnen wij kijken of de adressen dichtbij elkaar liggen. Zo wordt voorkomen dat een voorzichtige rustige hond in een onstuimige groep geplaatst wordt.

Warming up
Zeker met dit koude weer, moet je niet opeens gaan rennen of springen. Blessuren liggen dan al gauw op de loer. Dit geldt ook voor honden. Daarom stappen wij de eerste meters altijd aan de lijn.

Het leuk maken voor elke hond
Onze missie is dat elke wandeling een feestje moet zijn, voor élke hond! Dankzij de kleine groepen kunnen wij goed zien wie wat leuk vindt en wie wat het liefste doet. Als twee honden met elkaar aan het spelen zijn, de derde is aan het zwemmen en één staat er verloren bij, houdt één van ons de rest in de gaten en de ander gaat zorgen dat de hond het ook naar zijn zin krijgt. Dit doen wij door bijvoorbeeld een stukje te rennen, takken te gooien, te knuffelen of samen door het gras of bosjes op onderzoek te gaan.

Veiligheid en opvoeding
Dat een groep van zes honden veel makkelijker in de gaten te houden is dan bijvoorbeeld 14 honden, spreekt natuurlijk voor zich.
Naast de honden moet je dan uiteraard ook nog de omgeving in de gaten houden. Wij willen niemand tot last zijn en proberen dit ook zo veel mogelijk. Een kleine groep ziet er natuurlijk al een stuk minder dreigend uit, voor zowel andere recreanten, honden en diens eigenaren. Een klein voorbeeldje wat wij  erg leuk vinden: Door de Sandelingen lopen fietsenpaden die niet altijd even overzichtelijk zijn. Een fietser vindt het natuurlijk niks om overstekende honden te moeten ontwijken of zelfs te moeten stoppen. één van ons gaat dan ongeveer 10 meter op afstand staan en houdt de honden bij zich, terwijl de ander overloopt om te kijken of het vrij is en roept vervolgens de honden. Dit is een aandachtsoefening, blijfoefening, hier kom oefening en de honden vinden het ook nog eens leuk, zeker als de ander spelend wegrent zodat de groep de sprint er achter aan kan zetten.
Ook kunnen wij makkelijker terecht is omheinde speeltuinen of andere omheinde gebieden. Dit is ideaal om de hond te leren kennen en vaak gebruiken wij ook deze gebieden om het commando ‘hier’ aan te scherpen of aan te leren.

Nadelen:
Waarschijnlijk zullen er ook nadelen zijn aan het feit dat wij met kleine groepen lopen.
Wij zitten bijvoorbeeld sneller vol dan een andere hondenuitlaatservice die meer honden mee wilt nemen.
Op dit moment hebben wij op alle dagen nog plek, maar zoals bijvoorbeeld vrijdag een week geleden ging het opeens heel snel dankzij veel losse wandelingen.
Een ander nadeel is dat wij veel lopen op een dag. Dit heeft vooral betrekking op onze oppashonden Het is niet verantwoordelijk om ze meer dan twee keer mee te nemen. Ze moeten dus even alleen kunnen zijn.
Het laatste nadeel wat ik kan bedenken: Als je vijf adressen hebt of zeven honden, komt er dus een extra ronde. Of ik dit een nadeel kan noemen weet ik niet zeker. Wij hebben dan eigenlijk nog meer speling in de groep samenstelling en nog meer tijd voor elke hond individueel.

Wij zijn erg benieuwd wat jullie aanspreekt van ons beleid, of juist niet! Misschien vinden jullie grote groepen wel een leuk voordeel hebben?

 

 

Categorieën: Uncategorized

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *