Lees hier deel 1 over vuurwerktips voor honden

– Aangepast uitlaten
Tijdens oudjaarsdag kan je op verschillende manieren vuurwerk vermijden. 
Je kan natuurlijk naar vuurwerkvrije of – arme plekken gaan. In veel gemeentes heb je aangewezen plekken waar geen vuurwerk afgestoken mag worden, zoals rondom een bejaardentehuis. In het bos moet je maar geluk hebben. Afgelopen jaar waren er jongeren die in de Elzen vuurwerkbommen afstaken.  Maar de voorgaande jaren was het daar een stuk rustiger dan veel wijken in Dordrecht. 
Ook hoeft een hond natuurlijk niet elke dag lang naar buiten. Zeker tijdens oudjaarsdag krijgt een hond genoeg mentale prikkels binnen. Als je geen vuurwerkvrije of – arme plek in de buurt hebt, dan is een kort rondje echt genoeg. Even poepen en plassen en weer terug naar de (in de honds ogen) veiligere plek. 
Als laatste kan je ook rekening houden met de tijden. In de ochtend, rond etenstijd en het uur voor de jaarwisseling is het wat rustiger qua vuurwerk. 
En nog een tip die ik verschrikkelijk vind om op te schrijven: let op met groepjes jongeren/kinderen. Enkelingen vinden het geweldig om dieren te pesten. 

– Let op vluchtgedrag
Rondom oud en nieuw zijn er meer meldingen van vermiste honden.
Honden schrikken en kunnen daarom vluchten. Hiervoor hoef je niet perse in een losloopgebied te lopen.  Door een openstaande deur, via de tuin, losrukken vanuit de lijn/halsband, het gebeurt elk jaar opnieuw. 

Medicijnen?
Een tijd lang was het advies van de dierenarts om Vetranquil te geven bij vuurwerkangst. nog niet lang geleden is bekend geworden dat honden alleen maar verdoofd werden. De angst was nog volop aanwezig, alleen konden de honden zich niet meer bewegen vanwege het spierverslappende middel. 

Nu zijn er nog genoeg andere middelen die dierenartsen aanraden. Persoonlijk heb ik hier geen enkel ervaring mee. Ik weet niet hoe honden reageren of wat de gevolgen zijn op mentaal en/of fysiek gebied. Ook heb ik gelezen dat sommige middelen weken/dagen van te voren moeten worden gegeven voor een juist(?) effect. 
Door het gebeuren rondom Vetranquil ben ik huiverig om medicijnen aan te raden. Wie weet is er opnieuw nog te weinig kennis over het middel. Dit is natuurlijk mijn persoonlijke mening en vooral mijn gebrek aan eigen ervaring rondom medicatie. Op internet lees je zoveel verschillende verhalen. Ik weet het dus gewoon (nog) niet.

Hersenwerk/eten/knauwen
Eten is een goede afleiding en past meer dan prima in het rijtje vuurwerktips voor honden. Zoals eerder gezegd zorgt eten/kauwen voor ontspanning. Sommige kynologen raden daarom hersenwerk aan, zodat de hond bezig kan zijn met het zoeken naar lekkers. Dit kan zeker een oplossing bieden, maar let wel op dat het hersenwerk niet te moeilijk is. De omgevingsprikkels zijn natuurlijk heel heftig.  Soms is een lekker bot of ‘stofzuigen ‘ een stuk prettiger voor de hond. Stofzuigen is puur door snuffelen het vinden van eten. Het verschil met hersenwerk is dat de hond geen puzzeltje hoeft op te lossen om het snoepje te kunnen pakken. 

De plek en steun geven:
Een fijne, veilige plek kan een hond helpen tijdens de jaarwisseling. Sommige kruipen naar de wc, anderen onder tafel, andere honden gaan in de bench en weer een ander kruipt op schoot. Laat de hond liggen waar hij zich het fijnste/veiligste voelt. 
Wees niet bang om de hond te steunen. Er word beweerd dat steun geven juist de angst bekrachtigd. Dit is niet waar! Dit helpt de hond alleen maar. 
Andere tips voor een veilige plek zijn:
– Een plek die de hond kent en waar hij zich vertrouwd voelt. 
– Vindt jouw hond mensen spannend? Ga dan niet met je hond ergens naar toe of nodig ook niet veel mensen bij jouw thuis uit. De angst stapelt zich dan op
– Gordijnen dicht of een dekentje over de bench kan zorgen voor minder prikkels

Random tips:
– Je hebt vuurwerkvrije vakantieparken waar honden toegestaan zijn. Zelf ben ik er nog nooit geweest, maar wie weet is dit iets. In ieder geval is het elk jaar ruim van te voren uitverkocht.
– De snelweg! Vorig jaar zijn wij tijdens de jaarwisseling richting Brabant gereden. In de verte zag je de knallen, maar je hoorde ze niet. Dus is jouw hond niet wagenziek? Het is het proberen waard. Het is echt heerlijk rustig! 
– Sommigen zweren bij de methode van T touch of de thundershirt. 

Heb jij nog tips? Schrijf ze hieronder! 


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *