Je bent natuurlijk dol op je hond. Maar misschien ben je ook wel gek op sporten. Hoe leuk is het dan dat je samen met je hond kan sporten?
Gelukkig zijn er een hoop leuke hondensporten te vinden in Nederland. Maar welke hondensporten zijn er en wat is het precies?
Hieronder heb ik een lijst met uitleg gemaakt met verschillende hondensporten met een uitleg. Welke hondensport ga jij binnenkort samen met jouw hond beoefenen? 

 

Obedience
Is jouw hond een ster in commando’s opvolgen? Kan jij jouw hond tijdens de gehoorzaamheidstraining laten genieten? Kijk dan eens naar Obedience. 
Obedience is een hondensport gericht op gehoorzaamheid en vind ik prachtig om te zien. 
Zie hier onder een filmpje van Obedience:

Behendigheid
Ik denk dat dit een van de meest bekende hondensporten is in Nederland is. Op bijna elke hondenschool wordt deze les wel gegeven. 
Je kan behendigheid beoefenen voor wedstrijden,maar ook voor de leuk zijn er genoeg opties. Meestal moet je hond wel ouder zijn dan een bepaalde leeftijd en verschillende oefeningen uit de gehoorzaamheid onder de knie hebben. 

Hoopers
Hoopers is een relatief onbekende hondensport in Nederland, maar daardoor niet minder leuk! Deze sport lijkt op  behendigheid, alleen zijn er belangrijke verschillen. Met behendigheid is het de bedoeling dat je als begeleider met je hond meerent. Bij Hoopers staat de begeleider stil op één plek en stuurt zo de hond langs de hindernissen.
Ook is het parcours iets anders. Deze is zo gemaakt dat ook honden met problemen aan met bewegingsapparaat of nog te jong zijn voor behendigheid mee kunnen doen. 

Schapendrijven
Samen met Mark ben ik eenmaal gaan kijken naar een les schapendrijven. Jeetje, wat zag dat er pittig uit! niet alleen voor de hond is het een mentale en fysieke uitdaging, ook het baasje wordt flink aan het werk gezet. 

Treibball
Bij treibball kunnen alle soort honden mee doen. Deze sport is geschikt eigenlijk geschikt voor alle honden. Zo ook jonge, oude, of fysiek beperkte honden. Dit komt vanwege de beperkte belastbaarheid van het bewegingsstelsel.
De voornaamste bedoeling van treiball is dat de hond meerdere grote ballen in een doel moet krijgen. Dit gebeurt op jouw commando. Er zijn vele variaties mogelijk. Samenwerking tussen hond een baas is een must bij deze teamsport!
Meer informatie? Kijk eens op https://www.treibball.nl/wat-is-treibball/. Misschien zien wij je binnenkort op hondenschool Fred Riet !

Sport en Spel
Sport en spel wordt ook op verschillende hondenscholen aangebonden. Zo ook op Fred Riet.  Dit is een leuke cursus waarbij plezier op een verantwoorde wijze voorop staat. Je krijgt les in verschillende hondensporten. Deze sportlessen worden afgewisseld met stukjes gehoorzaamheid. 

Steppen met de hond
Wist je dat steppen veel beter is dan fietsen met de hond? Met fietsen overvraag je al snel je hond, het tempo ligt namelijk net iets te hoog waardoor de hond vaak moet galopperen naast de fiets. Dit is ontzettend slecht voor de gewrichten van de hond. 
Tijdens het steppen met je hond heb je allebei een goed tempo.  Je kan speciale hondensteppen huren, of u kunt een een les boeken bij kynologenclub Dordrecht. Dan krijg je bij een cursus een step te leen. 

Flyball
Zo snel mogelijk stuur jij je hond over enkele lage sprongen. Aan het einde van deze parcours moet de hond een bal vangen. Vervolgens moet de hond zich zo snel mogelijk omdraaien om vervolgens terug te rennen over de sprongen. Een zeer snelle sport waar je van moet houden. 

SUPpen met de hond
SUP staat voor stand up paddling. Op onderstaande foto zie je voorbeeld. Krijg jij er ook direct een rustgevend gevoel bij? Misschien gaan Mark en ik dit ook maar een keer doen. 

Tekst gaat door onder de foto

hondensporten

Dog survival 
Survivalruns zijn helemaal hip. Niet gek dat de dog survival steeds populairder wordt. Samen met je hond ren/loop je naar verschillende onderdelen. Lekker samen banjeren door de modder, springen over hindernissen, of samen een stukje zwemmen. Ben jij en je hond avontuurlijk? Dan is dit echt iets voor jullie

Denksport
Is jouw hond niet in staat om fysiek aan de slag te gaan? Wellicht ben jij misschien (even) daar niet toe in staat? Dan is denksport de perfecte oplossing. Dit is een leuke uitdaging waarbij de hond zijn energie kwijt kan. Je vergroot zijn zelfvertrouwen, stimuleert zijn hersens, werkt aan gehoorzaamheid en impulstraining. Bovendien zijn jullie samen lekker bezig. Ook niet geheel onbelangrijk: je hebt maar 10 minuten nodig om je hond geestelijk moe en voldaan te laten voelen.  Daarbij is het belangrijk is wel dat je het op de goede manier aanbiedt aan je hond. Weet je nog niet hoe je dit moet doen? Kijk eens op deze pagina. 

Fit met hond
Ben je een liefhebber van bootcamp of fitness? Misschien ken je dan het fenomeen Fit met hond al. Dit is een training waarbij jij je lichaam traint en tegelijkertijd met je hond bezig bent. 

Doggy dance
Als je aan hondensporten denkt, dan je vast aan Doggy Dance. Wie kent het niet?

Canicross 
Houd je van hardlopen? Dan is Canicross vast iets voor je! Bij Canicross ben je door middel van een lijn, welke om je heupen vastzit, verbonden met je hond. Jouw hond trekt je als het ware vooruit waardoor je op een sneller tempo rent dan normaal. 
Er zijn leuke verenigingen verspreid in heel Nederland en er worden regelmatig wedstrijden georganiseerd. 
Ook al laat je je vooruit trekken door je hond, je hebt hiervoor geen ontheffing van het trekhondenverbod nodig. 

Bikejoring
Bikejoring lijkt op canicross.  Alleen het verschil is dat je nu aan het mountainbiken bent met je hond. Hiervoor heb je wel een ontheffing nodig van de trekhondenverbod.
In deze link kunt u meer lezen over het trekhondenverbod: Klik hier 

 


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *