Veel honden vinden zwemmen ontzettend leuk. Andere houden het liever bij pootje baden of even drinken.
Zeker nu het wat warmer weer wordt, trekken veel baasjes met hun honden richting het water.
Ondanks het vele plezier en waterpret moeten de baasjes toch rekening houden met het een en ander.

 

verdrinking
Niet iedere hond kan van nature zwemmen. Een Engelse Buldog is vanwege zijn zware bouw niet goed in staat om te zwemmen en zakt al snel naar beneden.
Er zijn ook honden die ondanks een goede bouw niet kunnen of willen zwemmen. Maar verdrinking ligt ook op de loer bij honden die heel hun leven al  graag het water induiken.
De eerste stap om dit te voorkomen is om goed te kijken naar het water. Kan de hond er makkelijk in en uit stappen, zijn er watervogels waar de hond achterna kan gaan of is het snelstromend water? Daarnaast zijn er nog genoeg horrorverhalen dat een hond blijft hangen in prikkeldraad, een visnet, vishaakjes of in een rattenval.
Je hebt speciale zwemvesten voor honden. Daarnaast kan een tuigje met een handvat ook een uitkomst bieden mocht de hond niet zelfstandig het water uit kunnen komen.

Naast verdrinking kan water nog andere gevaren met zich meebrengen:

– Leptospirose
Leptospirose is onder meer bekend omdat de ziekte van Weill hieronder geplaatst is. Deze ziekte komt over heel de wereld steeds meer voor. Ook mensen die kunnen te maken hebben met leptospirose. Honden kunnen namelijk deze ziekte aan ons overdragen.
Via het slijmvlies of via eventuele wondjes kunnen de leptospiren het lichaam binnen dringen. Leptospiren zijn de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor deze ziekte.  Bij niet gevaccineerde kan een besmetting een dodelijk gevolg hebben. Dieren die wel ingeënt zijn, kunnen alsnog heel erg ziek worden.
Besmettingen vinden meestal plaats in de zomermaanden. De bacteriën vinden namelijk temperaturen boven de 18 graden het lekkerst, zeker in stilstaand water.
Gelukkig is hier dus een vaccin voor die in de grote cocktail wordt gegeven.

– Blauwalg
Blauwalg wordt veroorzaakt door de cyanobacterie en deze bacterie vindt stilstaand water tussen de 20 en 30 graden overheerlijk.
Je ziet meestal al aan het water dat het niet goed is. Het stinkt en ziet er erg vies en troebel uit. Meestal wordt blauwalg met een bordje aangegeven bij de grotere zwemplassen. Maar bij slootjes en de kleine poeltjes, in bijvoorbeeld de Elzen hier in Dordrecht, is er minder tot zelfs geen controle.
Door van het water te drinken, er in te zwemmen of de vacht achteraf schoon te likken, kan de hond in aanraking komen met de bacterie. Voor sommige honden kan dit binnen enkele uren een dodelijk gevolg hebben. Als een hond ziek wordt na het zwemmen, neem dan contact op met de dierenarts voor overleg. Eerste symptomen zijn: misselijkheid en braken, diarree en verzwakking. In een later stadium kan zenuwverschijnselen optreden wat te zien is aan trillen of in een erg geval verlammingen en ademhalingsproblemen.

– Botulisme
Wanneer het warmer wordt, heb je kans dat er vissen watervogels bezwijken vanwege de warmte. Als deze dieren overlijden komt de bacterie genaamd C. botulinum vrij vanuit de darmen. Deze bacteriën scheiden het giftige stofje toxine uit Deze stof kan door middel van het drinken van het besmette water als het eten van kadavers, in aanraking komen met onze honden. Eenmaal in het lichaam blokkeert de toxine het contact tussen de zenuwen en de spieren met verlammingen tot gevolg.
De grootste kans is bij stilstaand ondiep water. Zeker als je dode vissen en andere dieren ziet, moet je oppassen met deze plaats.

– E.coli bacterie
Deze is gelukkig wat minder schadelijk dan bovenstaande ziekteverwekkers. De klachten die voornamelijk voorkomen zijn diarree en jeuk. Ernstigere klachten zijn: buikvliesperforatie, blaasontsteking en botonsteking.
De E.coli bacterie bevindt zich in de dikke darm van zoogdieren. Door te ontlasten komt deze bacterie vrij. Sommige honden (of zelfs mensen) ontlasten zich in water waardoor hier de bacterie zich verder kan verspreiden.

 

zwemmen in de zee
Heerlijk met de hond even uitwaaien op het strand en daarbij natuurlijk afkoelen in de zee.
Het kan zijn dat de hond gaat drinken van de zoute zee. Maar ook door hun vacht af te likken kunnen ze het zout oplikken.
Zout veroorzaakt een nare prikkel in het spijsverteringskanaal en bij een grote inname kan het tot een zoutvergiftiging leiden.
Je kan dit voorkomen door zelf genoeg drinkwater mee te nemen en de hond regelmatig dit aan te bieden. Ook helpt het om na het zwemmen even uit te waaien, af te spoelen of de hond goed af te drogen.

Watervergiftiging
Hierboven hebben wij het al een paar keer over gehad dat honden van water drinken. Sommige honden gaan hier ontzettend ver in. Die kennen geen rem en blijven drinken. Als een lichaam meer water binnenkrijgt dan het kan verwerken heeft dit gevolgen in het lichaam. Zo word het bloed en de stoffen er in dunner en kunnen de nieren de grote hoeveelheid niet meer aan waardoor onder andere het zoutbalans wordt verstoord. Vanwege deze ontregeling in het lichaam kunnen cellen gaan opzwellen. Je kan voorstellen dat dit in de hersenen een naar gevolg kan hebben!
Symptomen zijn: Bleke slijmvliezen, heftig braken, opgezette buik, speekselen, toevallen, wijde pupillen en een wankele gang.

zwemwaterkaart
Op de website www.zwemwaterkaart.nl kan je kijken of er meldingen zijn in jouw omgeving.
Zie je zelf iets verdachts? Het kan nooit kwaad om de gemeente of bovenstaande website even in te lichten.

hondenzwembaden en chloor
Wist je dat je speciale hondenzwembaden hebt? Je hebt zelfs binnen- en buitenbaden! Zo heb je in Rotterdam en in Raamdonksveer een hondenzwembad. Dit is ideaal om met je hond samen op zwemles te gaan. Ja het bestaat echt!

Daarnaast organiseren veel buitenbaden aan het einde van het zwemseizoen een hondenplons.
Op dit moment worden de zwembaden opengesteld voor honden en hun baasjes. Wel zit er in de meeste zwembaden voor mensen chloor.
Chloor is meestal niet gevaarlijk. Af en toe kan het bij mensen en bij honden zorgen voor een allergische reactie wat zich uit in jeuk of irritatie op de huid. Door het teveel drinken van water waarin chloor verwerkt is kan dit ook zorgen voor irritatie.

30 augustus 2015 hondenzwemmen in het wantijbad in Dordrecht
Vorig jaar waren wij ook aanwezig. Waarschijnlijk dit jaar weer!

Zwemmen met je hond is natuurlijk ontzettend leuk. Maar dit is op één voorwaarde: dat de hond zelf bepaald of hij/zij het water in gaat of niet! Het is de bedoeling dat je hond zwemt omdat hij/zij het leuk vindt. Niet omdat wij als baasje dit willen.
Een hond in het zwembad of in het water gooien heeft geen nut en wekt eerder angst aan dan dat de hond leert om het leuk te vinden. Waarschijnlijk denk je dat deze opmerking overbodig is en heel logisch is. Toch hebben wij het meerdere malen zien gebeuren.zwemmen met de hond

Categorieën: Uncategorized

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *