De hondenfluisteraar, of met andere woorden: Cesar Millan. Wie kent hem niet? Niet alleen hondeneigenaren zijn bekend met hem, maar ook mensen zonder hond kennen de hondenfluisteraar dankzij zijn TV-programma’s.
Regelmatig krijgen wij de vraag over wat wij van hem vinden of waarom wij op een andere manier dingen aanpakken dan dat Cesar Millan doet.

Vroeger( en dan doel ik op de periode voor het starten van ons eigen bedrijf), was ik dol op de hondenfluisteraar. Ik heb heel veel shows gezien en ook meerdere boeken van hem gelezen. Ik vond hem geweldig. Elke keer werd zijn doel bereikt en kreeg hij het voor elkaar dat de hond het probleem gedrag niet meer vertoonde.  Ik vond dat zo ontzettend knap!
Maar naar mate ik meer opleidingen over honden volgde, boeken van andere schrijvers las, andere filmpjes bekeek, meekeek met andere instructeurs/gedragsdeskundige en vooral veel meer praktijkervaring opdeed, veranderde mijn mening over de werkwijze van de hondenfluisteraar. Ik ontdekte een andere manier hoe je een hond duidelijk kan maken wat je van hem verlangt en hoe je dit kan aanleren.

Er zijn punten waar ik het helemaal mee eens ben.
Vooral in onderstaande speerpunten kan ik mij helemaal vinden:
– Beweging
– Regels/duidelijkheid
– Affectie
– Rust
De hond heeft alle 4 de punten nodig voor een fijn hondenbestaan(en natuurlijk een fijne ligplaats, eten en drinken). Als Cesar op consult gaat, zie je dat hij kijkt of dit in balans is. Meestal ligt het probleem niet bij het geven van affectie, maar het geven van genoeg beweging(zowel fysiek als mentaal), consequente regels(duidelijkheid en ritme) en te weinig rust(slaaptijd).

Nu de kant waar ik mij helemaal niet in kan vinden:
De dominantie theorie ( en daardoor gedragingen van de hond anders interpreteren en jezelf richting de agressieve kans opstellen)
– Het niet kijken naar lichaamstaal, met name het negeren(of niet opmerken) van  kalmerende- en stresssignalen
– Het kiezen voor corrigeren. Je kan namelijk ook een hond aanleren wat wél gewenst gedrag is, op een leuke manier.
– Het gebruik van druk (al dan niet met lichaamshouding of met hand/voet) en slipkettingen

Bij onze lezing over hondentaal hebben wij een filmpje laten zien van een casus voor de hondenfluisteraar. Heel interessant om de verschillende meningen aan te horen! We hebben 2 maal het filmpje laten zien. De eerste aan het begin van de lezing, en de tweede keer na een hoop informatie over gedrag en hondentaal. Het was heel leuk om elkaar een vernieuwende blik te geven op dezelfde situatie.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *