Waarom  Puppycursus?

Quality Time:
Je bent een uur echt bezig met jouw nieuwe huisgenoot. Je hoeft even niet te denken aan dat je weg moet of de was nog moet doen. Dit moment is speciaal voor jou en jouw pup. Je bent samen bezig en hierdoor bouw je een band op. Iets wat natuurlijk heel belangrijk is bij een jonge hond.

Socialisatie en habitueren met mensen:
Op de cursus zijn verschillende soorten mensen aanwezig. (dik, dun, lang, kaal, jong, met een baard of met een bril, noem het maar op). Het wennen aan alle verschillende soorten mensen is één van de belangrijkste dingen die een pup moet leren. Daarom wordt hier aandacht aan besteed. Jouw puppy ziet natuurlijk al die verschillende mensen, maar leert ook nog eens hoe hij/zij hier mee om moet gaan.  Jouw hond zal leren om niet naar elk mens toe te lopen(dat is namelijk echt geen pretje), maar jouw hond leert wel om (al die verschillende) mensen te vertrouwen, en zich eventueel te laten aanhalen. Dit zal bij de dierenarts of trimmer een voordeel kunnen zijn.

Socialisatie met honden:
Even belangrijk als het socialisatieproces met mensen, is het socialisatieproces met andere honden. Bij de puppycursus zijn veel verschillende honden met allemaal diverse uiterlijke kenmerken.

Habituatie met vreemde voorwerpen en andere soorten prikkels
Tijdens het uitlaten krijgt een hond te maken met prikkels. Een pup krijgt meer prikkels binnen, aangezien alles voor hem nieuw is. Hij moet nog aan alles wennen.  Een pup wilt alles ontdekken en daar is een puppycursus ideaal voor. Alles hoort te gebeuren onder controle en in een rustig tempo. Daarnaast wek je natuurlijk (zelf)vertrouwen bij jouw hond. Iets wat heel belangrijk is voor de rest van zijn leven.
Een goede instructeur let er op dat jouw pup niet te veel prikkels binnenkrijgt. Dit heeft namelijk een averechts effect. 

Basiscommando’s
Bij de puppycursus wordt er spelenderwijs de basiscommando’s aangeleerd. Je leert hoe je een oefening moet aanleren en hoe je een stemcommando er aan koppelt. Je leert hoe je aandacht moet vragen, een zit, een af, hierkomen en ook  het wandelen zonder trekken wordt spelenderwijs behandeld. 

Informatie en tips
In het uur krijg je volop tips mee, zowel van de instructeurs als van andere baasjes. Je krijgt informatie over lichaamstaal, verzorging, voeding en over opvoeding en training. Er is veel ruimte om problemen die je in het dagelijks leven tegenkomt te bepraten. Ook al heb je meerdere puppy’s gehad en cursussen gevolgd, van iedere instructeur leer je weer meer!

Gezellig
Ten eerste is het natuurlijk meer dan leuk om al die pups bij elkaar te zien. Maar ook onderling is het vaak heel erg gezellig. Mensen lopen precies tegen dezelfde dingen aan als jij en als het lukt, is het 1 groot feest! Soms spreken mensen na de les ook af om samen buiten te wandelen. Leuk voor de sociale contacten voor baas en hond. Blijf je liever wat afzijdig? Ook geen probleem, dan ga je volop met je eigen hond aan de slag.

Hoe kies je een goede hondenschool uit die puppycursus geeft?
Al het bovenstaande
Een goede puppycursus heeft aandacht voor alle bovenstaande punten.

Geen correctiemateriaal
Het is zo ontzettend slecht om met een pup te werken met correctiemateriaal. De pup zal hier niks van leren. Behalve dat hij jou en zijn omgeving niet meer kan vertrouwen, met onzekerheid en eventueel gedragsproblemen als gevolg.  Ook zijn er gezondheidsrisico’s. 

Kleine groepen
Het spreekt voor zich dat je minder aandacht krijgt als je les krijgt in een groep van 20 mensen op 1 instructeur, dan dat je met 8 mensen met 2 instructeurs staat. Hoe kleiner de groep, hoe gerichter jij begeleiding krijgt. 

Veilig terrein
Is er bijvoorbeeld prikkeldraad aanwezig of afval of kuilen? Dan is het terrein niet geschikt om een les op te geven. Het terrein hoort schoon en veilig te zijn.

Ga een keer kijken
Het is natuurlijk belangrijk dat jij je fijn voelt bij de hondenschool en instructeur. Ga een keer kijken en de sfeer proeven. Kijk hoe de instructeur met de honden omgaat en op wat voor manier een les gegeven wordt. Spreekt het je aan of juist niet? Wees lekker kritisch! 

De instructeur
Kynologisch instructeur is geen beschermd beroep. Iedereen kan zich (helaas) zo noemen. Neem niet zomaar iets aan, maar bedenk zelf of het bij jou en jouw hond past. Kijk goed hoe je hond reageert en of de hond zich fijn en veilig voelt. Een les hoort voor iedereen leuk te zijn! 

Mogelijkheden tot vervolg
Stel je wilt na de puppycursus door naar een hoger niveau qua gehoorzaamheid of je wilt gaan sporten met je hond, is het fijn als de hondenschool deze ook aanbiedt. Het is namelijk soms lastig om van hondenschool te wisselen en in te stromen in een passend niveau.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:
Welke hondensporten zijn er?
Is jouw hond ook zo druk?
Schoolreisje

 

Categorieën: Uncategorized

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *