Afgelopen week was het heerlijk weer. Het zonnetje scheen volop en de temperaturen kwamen zelfs boven de 27 graden! Ook de komende (zomer)tijd zal het nog vaak warm weer worden.
Ik vind de zomer een heerlijke tijd en ik geniet er volop van. Helaas gaan honden en warm weer niet altijd goed samen.

Voor honden kan dit warme weer problemen veroorzaken. Wij raken gemakkelijk onze warmte kwijt en kunnen ons daarom snel aanpassen aan warm weer. Honden hebben hier meer moeite mee. De meeste warmte kunnen ze kwijt via hun tong. Ze gaan dan hijgen. In mindere mate regelen ze de verkoeling via hun voetzolen. Het is dus belangrijk om goed op uw hond te letten in deze periode. Met onderstaande tips moet het zeker een aangename zomer voor u en uw hond worden!

Heet asfalt:
Het is heel aantrekkelijk om met lekker weer naar buiten te gaan met uw hond. Even een stukje wandelen of zelfs fietsen. Helaas is dit voor uw hond wat minder fijn.
Het wegdek kan erg warm worden wat niet goed is voor de voetzolen van uw hond. Wandel daarom liever op een zachte ondergrond.

Vermijd de warmste tijden:
Of ook een aanrader, in de ochtend en in de avond een lange wandeling in plaats van tussen de middag als de dag op zijn warmst is.

Fietsen:
Voor fietsen geldt dat je moet uitkijken wanneer het boven de 20 graden wordt. Honden kunnen niet zelf hun tempo bepalen.  De kans is dan groot dat de hond over verhit raakt. Ook moet men natuurlijk rekening houden met het hete asfalt.

Zwemmen: Even afkoelen tijdens de wandeling? Even in het water plonsen is beter dan een tijd achter elkaar zwemmen. Dit vergt veel energie waardoor de hond het nog warmer kan krijgen.

De auto:
Hoe vaak moet dit nog gezegd worden? Helaas gebeurt het elk jaar opnieuw dat honden worden achtergelaten in de auto. In de auto stijgt de temperatuur zeer snel.  Blijf zelf maar even in de auto zitten, al heel snel voel je je heel vervelend. Ziet u een hond in een auto? Bel de politie! In noodgevallen mag u zelfs het raampje er uittikken.
Wat filmpjes:
Test met mensen
Hond bevrijdt uit auto (vrij schokkend filmpje, zie je dat de mensen nog een winterjas aanhebben?)
auto

Tuin & huis:
Let op uw waar uw hond verblijft. Een kamer met ramen wordt al heel snel warm, zeker als de zon er op schijnt. Als uw hond in een bench verblijft, zorg dan dat de zon er niet bij kan komen en dat de ruimte koel is en blijft. Meet bij voorkeur de temperatuur meerdere malen per dag of vervang zijn mat/kleed voor iets koelers. Zeker fleece kan erg warm worden. Er zijn speciale drinkbakken om vast te zetten in de bench zodat deze niet omvallen en uw hond kan blijven drinken.
Uw hond vind het waarschijnlijk heerlijk om in de tuin te graven als het wat warmer is. Dit biedt namelijk verkoeling. Vindt u dit niet fijn? Probeer dan schaduw te creëren in uw tuin. Ook zijn er speciale matten die verkoeling bieden, koelhalsbanden of hondenzwembadjes. Ook een simpele natte handdoek vinden honden heerlijk om op te liggen.
Let op met een caravan of (voor)tent. Deze kunnen ook ontzettend warm worden.

Extra tips:
– Voor honden bestaan er speciale zonnebrandcrèmes.
– Net als mensen eten honden ook minder in de zomerperiode of dagen met warm weer
– Water moet zoals altijd bereikbaar zijn
– Kijk naar producten die koelte bieden of wees zelf creatief!
– Uw hond borstelen helpt om uw hond wat te verkoelen
– Let op dat uw hond geen besmet water drinkt. Stilstaand water in combinatie met warmte zorgen voor bacteriën die uw hond zeer ziek kunnen maken
– Honden met een korte neus (zoals de mopshond en Bulldog), oudere honden en pups kunnen nog minder goed tegen warmte.

Categorieën: Uncategorized

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *