hond kwijt wat nu


Een van ze grootste nachtmerries van een hondeneigenaar: je hond kwijt zijn.
Dagelijks zie je nieuwe meldingen op media, zoals facebook, waarbij een hond de benen heeft genomen. De reden hiervoor is heel erg verschillend. Een hond kan bijvoorbeeld schrikken van een geluid of van een andere hond.
De laatste 3 maanden hebben wij al meerdere honden op straat gezien zonder eigenaar in de buurt.
De ene hond rende een 50 kilometer weg over en ontweek op een haartje na verschillende auto’s.  Een andere hond lag in paniek te bibberen in hoog gras. Wij proberen dan altijd de hond te vangen en/of te lokken, zodat wij hem weer met het baasje kunnen verenigen. Soms lukt dit heel makkelijk, soms is het ook heel erg moeilijk om een baasje terug te vinden.
Omdat er dus dagelijks honden kwijt raken, schrijf ik deze blog om het baasje wat tips te geven. Hopelijk wordt de hond dan zo snel mogelijk weer thuis gebracht.

Hond kwijt wat nu:
1: blijf (vooral in het begin) in de buurt waar de hond vermist is geraakt. Vaak vinden honden deze plek weer terug. Blijf vooral roepen
2: Zorg dat zoveel mogelijk mensen weten dat jouw hond kwijt is. Geef ze ook jouw nummer zodat ze je kunnen bellen als ze iets zien of horen.
3: Schakel de dierenambulance, het asiel, de politie en amivedi in. Deze partijen krijgen vaak als eerste de melding binnen wanneer er een hond gevonden is. Zij kunnen vervolgens jou in contact brengen met de vinder of je kan er jouw hond ophalen
4: de kracht van social media. Laat je familie en vrienden een foto van jouw hond delen op hun pagina. Ook zijn er speciale pagina’s van stichtingen die je helpen met het vinden van jouw hond.
Zulke stichtingen zijn:
Waar is onze angel,
lost dogs NL,
Lost dogs found
Amivedi
en  vermiste-gevonden dieren.
5: schakel eventueel de stichting in. Heb je een buitenlandse hond vanuit een stichting, dan willen ze vaak heel graag helpen om jouw hond weer te vinden.
6: als de hond niet terug komt naar de plek van vermissing: het kan zijn dat de hond is blijven rennen. Honden rennen naar beschutte plekjes waar zo weinig mogelijk prikkels zijn. Hier rusten ze uit. Blijf zoveel mogelijk zoeken, met de fiets, lopend of met de auto.
7: Maak flyers en benader bedrijven/particulieren die veel rondrijden. Hoe meer mensen er vanaf weten, hoe beter. Benader bijvoorbeeld een hondenuitlaatservice die honden in jouw buurt ophaalt. Omdat deze veel rondrijdt en veel hondeneigenaren kent, zou die je verder kunnen helpen. Wij helpen vaak ook met zoeken, dus schroom niet om ons een berichtje te sturen. Ook taxibedrijven zouden kunnen helpen. Flyers kan je ophangen in supermarkten, scholen,  op bomen, lantaarnpalen, noem het maar op.
8: wees bereikbaar.

Preventie:
1: een penning: Laat een penning graveren met de naam van jouw hond erop en jouw mobiele nummer. Mocht iemand jouw hond vinden dan kan hij/zij snel contact met jou opnemen.
2: Een goed passende halsband en/of tuig. Een hond kan schrikken en zich daarom willen losrukken van de lijn. Bij paniek willen sommige honden het liefst zo snel mogelijk weg en zullen zich proberen om van hun halsbandje te ontdoen. Je hebt honden die dit makkelijk kunnen. Dan is het handig om zowel met tuig als halsband te wandelen, dat mocht er iets gebeuren, je altijd nog een extra houvast hebt. Dit doen mensen vaak rondom de jaarwisseling.
3: Let op met de jaarwisseling. Dit is een periode waarbij veel honden kwijt raken omdat ze schrikken van de harde knallen die soms van erg dichtbij kunnen komen
4: Controleer de chip. Veel honden hebben een chip met hierop wat gegevens. Helaas zijn veel van deze gegevens onjuist of verouderd waardoor er nog steeds geen contact kan worden gezocht met het baasje.  Mocht jouw adres en/of telefoonnummer wijzigen, geef dit dan ook door aan de dierenarts.
5: de deur open laten staan. 
6: zonder toezicht in de tuin. Zowel de deur open laten staan of de hond zonder toezicht in de tuin laten is één van de meest voorkomende reden dat een hond kwijt is.
7: leer je hond dat hij bij jou kan steunen en altijd bij je kan terug komen. 

Nogmaals: woon je bij ons in de buurt en heb je hulp nodig bij het zoeken, wij komen graag helpen.
Uiteraard zonder vergoeding, het belangrijkste is dat jouw hondje weer veilig in zijn warme mandje kan liggen!

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *