Hondenservice Dordrecht http://hondenservicedordrecht.nl Thu, 13 Oct 2016 09:10:35 +0000 nl-NL hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.4 Lezing hondengedrag en hondenlichaamstaal http://hondenservicedordrecht.nl/lezing-hondengedrag/ http://hondenservicedordrecht.nl/lezing-hondengedrag/#respond Thu, 13 Oct 2016 08:45:10 +0000 http://hondenservicedordrecht.nl/?p=6637 Gisteren, donderdag 12 oktober, was onze eerste lezing over hondengedrag en hondenlichaamstaal. Uiteraard begon de voorbereiding ruime weken, al dan niet maanden, van te voren. Mark en ik merkten voornamelijk tijdens het lesgeven, dat mensen  weinig kijken naar hoe een hond communiceert. Al ze er al naar kijken, dan worden signalen vaak verkeerd geïnterpreteerd.  Ook […]

Het bericht Lezing hondengedrag en hondenlichaamstaal verscheen eerst op Hondenservice Dordrecht.

]]>
Gisteren, donderdag 12 oktober, was onze eerste lezing over hondengedrag en hondenlichaamstaal.
Uiteraard begon de voorbereiding ruime weken, al dan niet maanden, van te voren.

Mark en ik merkten voornamelijk tijdens het lesgeven, dat mensen  weinig kijken naar hoe een hond communiceert. Al ze er al naar kijken, dan worden signalen vaak verkeerd geïnterpreteerd.  Ook als iemand meeliep met de hondenuitlaatservice was dit een opvallend puntje.
Voor de honden is dit heel erg frustrerend. Ze proberen met ons te communiceren en ons dingen duidelijk te maken dankzij hun hondengedrag en -lichaamstaal.
Honden geven veel meer aan dan dat wij mensen denken. Door hier als eigenaar op in te spelen kunnen wij veel meer met ons hond bereiken.

Voorbereiding

Dankzij mijn opleidingen bij Martin Gaus heb ik een fundamentele achtergrond over gedrag.
Echter word ik bij het idee van voor een grote groep staan al benauwd. Gelukkig is Mark juist het tegenovergestelde en wilde hij wel de presentatie op zich nemen.
Ik heb Mark meerdere boeken onder zijn neus geduwd waar ik veel van heb geleerd. Ook hebben we samen eindeloos filmpjes gekeken en gemaakt en hierover gediscussieerd over hondengedrag en het bijkomende lichaamstaal.
Ook zijn wij meerdere zalen afgegaan om te kijken wat een juiste en betaalbare locatie was. Dit bleek nog best lastig te zijn!

Wij hadden ook een cateraar ingeschakeld. Helaas belde deze een avond van te voren af vanwege omstandigheden.
Gelukkig konden we snel nog wat anders regelen dankzij de ouders van Mark!

De lezing
Wat vond ik het spannend! Mark niet, ik was meer gespannen dan dat hij was..
Een voor een kwamen de mensen binnen gelopen.  Met een  kopje koffie en wat lekkers op tafel was de sfeer heel gezellig en open. De groep bestond uit 17 mensen.
om 19:15 uur startte de lezing en deze duurde tot 22:15 uur. Het was heel interactief en de gezellige sfeer was de gehele avond aanwezig.
Ook de reacties achteraf waren heel positief. Vanavond sturen wij een korte enquête. Ik ben benieuwd wat daar uitkomt. Verbeterpunten zijn er naar mijn idee altijd te vinden!

Voor ons is deze lezing over hondengedrag en -lichaamstaal voor herhaling vatbaar! Een nieuwe datum is nog niet bekend. Wilt u bij de volgende keer aanwezig zijn? Neem dan vrijblijvend  contact op voor meer informatie.

Het bericht Lezing hondengedrag en hondenlichaamstaal verscheen eerst op Hondenservice Dordrecht.

]]>
http://hondenservicedordrecht.nl/lezing-hondengedrag/feed/ 0
Het gebruik van een slipketting of andere anti-trektuigen bij honden http://hondenservicedordrecht.nl/het-gebruik-van-een-slipketting-andere-correctiemiddelen-bij-honden/ http://hondenservicedordrecht.nl/het-gebruik-van-een-slipketting-andere-correctiemiddelen-bij-honden/#respond Wed, 28 Sep 2016 10:39:31 +0000 http://hondenservicedordrecht.nl/?p=6625 Wij zijn er op tegen en wij raden het absoluut niet aan. Duidelijk he? Helaas zien wij nog regelmatig mensen met een slipketting of een ander correctiemiddel lopen. Ook op de les krijgen wij veel vragen over het gebruik van deze pijnlijke middelen. In deze blog ga ik uitleggen wat voor effect een slipketting of […]

Het bericht Het gebruik van een slipketting of andere anti-trektuigen bij honden verscheen eerst op Hondenservice Dordrecht.

]]>
Wij zijn er op tegen en wij raden het absoluut niet aan. Duidelijk he?
Helaas zien wij nog regelmatig mensen met een slipketting of een ander correctiemiddel lopen. Ook op de les krijgen wij veel vragen over het gebruik van deze pijnlijke middelen.
In deze blog ga ik uitleggen wat voor effect een slipketting of soortgelijk correctiemiddel kan hebben op de hond.

Doel van de slipketting en correctiemiddelen als Gentle leader, Halti, halfcheck en de prikband
Deze middelen worden ook wel anti-trektuigen genoemd.  Het idee van  van bovenstaande middelen is dat de hond pijn krijgt als de hond aan de lijn trekt. Het gebruik van een anti-trektuig zou dit moeten verhelpen. De hond zal hierdoor niet meer trekken.
In de praktijk blijk dit zeker niet het geval te zijn. Zeker op langere duur heeft het geen enkel gewenst effect. Sterker nog, het gebruik heeft vele nadelige effecten.

Nadelige effecten:
1: Fysieke klachten

Zeker met het gebruik van de slipketting, prikband en halfcheck zie je nekklachten, luchtwegklachten en kwetsuren ontstaan die erg pijnlijk zijn voor de hond en die niet altijd meer overgaan.

2: Angst(agressie)
Een hond trekt naar iets toe, zoals een persoon of een andere hond, en vervolgens ervaart de hond pijn door het anti-trektuig. Ook met het korter maken van de lijn wordt er druk gezet op het tuig. Dit leidt tevens tot pijn.
De hond heeft geen enkel flauw idee dat de pijn komt door dat stomme ding wat om zijn lichaam of nek heen zit. De hond gaat het juist associëren met het moment waarop hij pijn krijgt. Dus de hond leert: andere hond/persoon = pijn. Vervolgens komen de eerste gedragsproblemen als uitvallen, angst, blaffen en onzekerheid.

3: Vertrouwen
Het vertrouwen van de hond in jou als begeleider verminderd. Ook het zelfvertrouwen van de hond daalt. Dit komt omdat de hond geen flauw idee heeft wat hij goed moet doen om de pijn te verminderen.

4: Stress en niet meer willen wandelen
Soms gebeurt het dat wij een hond ophalen voor de hondenuitlaatservice die opeens een nieuw tuig of halsband hebben klaarliggen. Een zeldzame keer is dit een slipketting of anti-trektuig. Wij zien direct al verschil met het ophalen. De hond wilt het tuig niet om, laat verschillende stress- en angstsignalen zien, rent soms weg van het tuig en is zichzelf niet meer. Gelukkig hebben wij nog reserve halsbanden klaarliggen. Zodra wij deze te voorschijn halen zie je de hond de spanning van zich afschudden en zit hij weer kwispelend voor ons, klaar om mee te gaan. Met het langer gebruik van correctiemiddelen kan de hond echt weigeren om het tuig om te laten doen. Ook kan de negatieve opgebouwde stress zich op negatieve manieren uiten.

5: overige negatieve bijkomstigheden
Vooral een slipketting heeft een vervelende uiteinde waar aan andere honden kunnen blijven hangen. Het zal zeker niet de eerste keer zijn dat er een tand blijft hangen tijdens een spel en dat deze er vervolgens wordt uitgetrokken. Ook is de halfcheck en de slipketting niet goed passend, waardoor deze bij het achteruit deinzen van de hond makkelijk afglijdt. Dit kan tot gevaarlijke situaties als gevolg hebben.

Wandelen zonder trekken kan je leren!
Waarom je hond pijn doen als je ook op een leuke en positieve manier met je hond kan gaan trainen waardoor je zonder trekken kan wandelen? Een hond heeft nooit van nature geleerd om aan de lijn te lopen. Trekken aan de lijn afleren bestaat in mijn ogen dus niet. Je moet je juist richten hoe je jouw hond leert om aan de lijn te lopen!

Op iedere goede hondenschool, zoals hondenschool Fred Riet, kan je advies inwinnen over wandelen zonder trekken. Meestal is dit een onderdeel van een reguliere gehoorzaamheidscursus.
Ook wij gaan binnenkort workshops organiseren waarbij wij ons helemaal geen richten op wandelen zonder trekken. Tot die tijd kunnen wij jou ook individueel helpen. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Het bericht Het gebruik van een slipketting of andere anti-trektuigen bij honden verscheen eerst op Hondenservice Dordrecht.

]]>
http://hondenservicedordrecht.nl/het-gebruik-van-een-slipketting-andere-correctiemiddelen-bij-honden/feed/ 0
In het zonnetje: Pastis http://hondenservicedordrecht.nl/het-zonnetje-pastis/ http://hondenservicedordrecht.nl/het-zonnetje-pastis/#respond Tue, 30 Aug 2016 10:23:35 +0000 http://hondenservicedordrecht.nl/?p=6599 Het is alweer bijna een jaar geleden dat Pastis voor de eerste keer met ons mee liep. Wij waren gelijk al gecharmeerd van deze vrolijke en drukke stuiterbal. Pastis is een Engelse Springer Spaniel reu van nu 5 jaar oud en hij woont sinds een jaar in Dordrecht. Hij gaat meerdere malen per week mee […]

Het bericht In het zonnetje: Pastis verscheen eerst op Hondenservice Dordrecht.

]]>
Het is alweer bijna een jaar geleden dat Pastis voor de eerste keer met ons mee liep.
Wij waren gelijk al gecharmeerd van deze vrolijke en drukke stuiterbal.

Pastis is een Engelse Springer Spaniel reu van nu 5 jaar oud en hij woont sinds een jaar in Dordrecht.
Hij gaat meerdere malen per week mee met de ronde van 11:45 uur.
Pastis is een allemansvriend en zoals wij noemen, een echte speelhond. Hij vindt het heerlijk om te rennen en te ravotten, zowel met ons al met de andere honden van de groep.
Als hij los is, rent hij eerst een paar keer heel hard op en neer. Even de spanning er uit rennen van de busrit, die vindt hij namelijk niet zo heel leuk. Maar als hij zijn honden vrienden één voor één de bus uit ziet springen, kan hij zijn geluk niet op.  Hij begroet dan ook iedere hond. Hij doet dit echt heel netjes. Bij terughoudende honden begroet Pastis ze rustig en vanuit een kleine houding, bij zijn ravotmaatjes is zijn begroeting gelijk een inleiding van hun nieuwe spel.

Pastis is een waterrat. Het liefst vies water, dat vindt hij het lekkerst. Het kost dan soms ook heel wat moeite om hem uit de vieze slootjes te houden. Gelukkig luistert hij (meestal) erg goed, zeker als je wat lekkers in je zak hebt. Dan heb je heel snel zijn aandacht.

Een Spaniel staat vooral bekend vanwege zijn jachtdrift. Wij zijn erg blij dat dit bij Pastis niet er uit komt. Hij blijft altijd goed bij de groep en heeft eigenlijk veel meer oog voor de andere honden van onze groep dan voor zijn omgeving. Pastis doe je ook niet heel veel plezier om een heel eind door een dicht begroeid bos te wandelen. Liever loopt hij op een veld of gebied waar hij heel hard kan rennen met zijn vrienden achter hem aan. Als hij dan ook nog een watertje in kan duiken, is hij helemaal blij!

Wat ook opvallend is aan Pastis, is dat hij een beetje jaloers is. Hij houdt van knuffeltjes en wordt graag aangehaald. Als wij een andere hond aaien komt hij gelijk erbij staan en kijkt je dan met hele lieve puppy oogjes aan. Meestal wacht hij dan netjes op zijn beurt, maar als hij in zijn ondeugende bui is kan hij ook de andere hond zachtjes opzij duwen zodat hij er ook bij kan.

Wij hopen dat deze gekke heer nog lang in onze groepen blijft meelopen.

Het bericht In het zonnetje: Pastis verscheen eerst op Hondenservice Dordrecht.

]]>
http://hondenservicedordrecht.nl/het-zonnetje-pastis/feed/ 0
Puppycursus http://hondenservicedordrecht.nl/puppycursus/ http://hondenservicedordrecht.nl/puppycursus/#respond Sat, 20 Aug 2016 17:37:01 +0000 http://hondenservicedordrecht.nl/?p=6607 Waarom  Puppycursus? Quality Time: Je bent een uur echt bezig met jouw nieuwe huisgenoot. Je hoeft even niet te denken aan dat je weg moet of de was nog moet doen. Dit moment is speciaal voor jou en jouw pupje. Je bent samen bezig en hierdoor bouw je een band op. Iets wat natuurlijk heel […]

Het bericht Puppycursus verscheen eerst op Hondenservice Dordrecht.

]]>
Waarom  Puppycursus?
Quality Time:
Je bent een uur echt bezig met jouw nieuwe huisgenoot. Je hoeft even niet te denken aan dat je weg moet of de was nog moet doen. Dit moment is speciaal voor jou en jouw pupje. Je bent samen bezig en hierdoor bouw je een band op. Iets wat natuurlijk heel belangrijk is bij een jonge hond.
Socialisatie met mensen:
Op de cursus zijn verschillende soorten mensen aanwezig. (dik, dun, lang, kaal, jong, blank, noem het maar op). Socialiseren met mensen is één van de belangrijkste dingen die een hond moet leren. Daarom word hier aandacht aan besteed. Jouw puppy ziet natuurlijk al die verschillende mensen, maar leert ook nog eens hoe hij/zij hier mee om moet gaan.  Jouw hond zal leren om niet naar elk mens toe te lopen(dat is namelijk echt geen pretje), maar jouw hond leert wel om (al die verschillende) mensen te vertrouwen, en zich eventueel te laten aanhalen.
Socialisatie met honden:
Even belangrijk als het socialisatieproces met mensen, is het socialisatieproces met andere honden. Bij de puppycursus zijn veel verschillende honden met allemaal diverse uiterlijke kenmerken.

Habituatie met vreemde voorwerpen
Tijdens het uitlaten kan je veel verschillende dingen tegenkomen. Denk aan rare ondergronden, pionnen, vlaggen en noem het maar op. Als je behendigheid wilt doen dan krijg je te maken met hoogtesprongetjes en tunnels. Het is heel vervelend als een hond bang is voor (in hun ogen vreemde) voorwerpen, omdat hij/zij niet in de eerste levensfase verschillende voorwerpen heeft gezien. Een pup wilt alles ontdekken en daar is een puppycursus ideaal voor. Alles gebeurt onder controle en in een rustig tempo. Daarnaast wek je natuurlijk (zelf)vertrouwen bij jouw hond. Iets wat heel belangrijk is voor de rest van zijn leven!

Basiscommando’s
Bij de puppycursus wordt er spelenderwijs de basiscommando’s aangeleerd. Je leert hoe je een oefening moet aanleren en hoe je een stemcommando er aan koppelt. Er word vooral veel aandacht besteed aan het hierkomen,  zit, kijk eens, af, sta, nee en los. Ook het wandelen zonder trekken wordt behandeld.

Informatie en tips
In het uur krijg je volop tips mee, zowel van de instructeurs als van andere baasjes. Je krijgt informatie over lichaamstaal, verzorging, voeding en over opvoeding en training. Er is veel ruimte om problemen die je in het dagelijks leven tegenkomt te bepraten. Ook al heb je meerdere puppy’s gehad en cursussen gevolgd, van iedere instructeur leer je weer meer!

Gezellig
Ten eerste is het natuurlijk meer dan leuk om al die pups bij elkaar te zien. Maar ook onderling is het vaak heel erg gezellig. Mensen lopen precies tegen dezelfde dingen aan als jij en als het lukt, is het 1 groot feest! Soms spreken mensen na de les ook af om samen buiten te wandelen. Leuk voor de sociale contacten voor baas en hond. Blijf je liever wat afzijdig? Ook geen probleem, dan ga je volop met je eigen hond aan de slag.

Hoe kies je een goede hondenschool uit die puppycursus geeft?
Al het bovenstaande
Een goede puppycursus heeft aandacht voor alle bovenstaande punten.

Geen correctiemateriaal
Het is zo ontzettend slecht om met een pup te werken met correctiemateriaal. Dit werkt averechts en kan voor gedragsproblemen zorgen. Als een hondenschool werkt met slipkettingen of ander correctiemateriaal, blijf er dan uit de buurt. Een goede hondenschool werkt op een positieve manier waardoor het trainen leuk voor baas en hond is. De hond hoort zich veilig te voelen op het terrein.

Kleine groepen
Het spreekt voor zich dat je minder aandacht krijgt als je les krijgt in een groep van 20 mensen op 1 instructeur, dan dat je met 8 mensen met 2 instructeurs staat. Hoe kleiner de groep, hoe gerichter jij begeleiding krijgt. Te kleine groepen zijn daarnaast ook niet ideaal, je wilt toch dat je hond meerdere soorten honden en mensen ziet.

Veilig terrein
Is er bijvoorbeeld prikkeldraad aanwezig of afval of kuilen? Dan is het terrein niet geschikt om een les op te geven. Het terrein hoort schoon en veilig te zijn.

Ga een keer kijken
Het is natuurlijk belangrijk dat jij je fijn voelt bij de hondenschool en instructeur. Ga een keer kijken en de sfeer proeven. Kijk hoe de instructeur met de honden omgaat en op wat voor manier een les gegeven wordt. Spreekt het je aan of juist niet?

Mogelijkheden tot vervolg
Stel je wilt na de puppycursus door naar een hoger niveau qua gehoorzaamheid of je wilt gaan sporten met je hond, is het fijn als de hondenschool deze ook aanbiedt. Het is namelijk soms lastig om van hondenschool te wisselen en in te stromen in een passend niveau.

Na de puppycursus:
Ik heb het al een beetje verklapt wat je kan gaan doen na de puppycursus. Een hondenschool heeft meestal vervolgcursussen die uiteindelijk kunnen leiden naar sport en spel, behendigheid, Flyball, Treiball of hoopers. Meestal is de eerste les na de puppycursus (EG)meer gericht op gehoorzaamheid en baasgerichtheid, maar wordt socialisatie en plezier hebben zeker niet vergeten.  Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om het bij de puppycursus te laten.

Andere optie: honden privetraining
Je kan er voor kiezen om niet naar een hondenschool te gaan en iemand bij jou langs te laten komen. Wij krijgen hier soms ook aanvragen voor. Echter raden wij dit niet aan. Door een honden privétraining mis je socialisatie met verschillende mensen en honden. Iets wat zo ontzettend belangrijk is.
Mocht je echt een honden privetraining willen omdat je gerichter aan de slag wilt gaan met het trainen en opvoeden, dal zal ik aanraden om dit na de puppycursus te doen.

Hondenschool Fred Riet is een hondenschool in Dordrecht die op een positieve manier met honden omgaat. Wij geven er zelf ook les, zowel de puppycursus als gehoorzaamheidscursussen als sociale huishond en de EG), en raden deze hondenschool aan als mensen opzoek zijn naar een goede puppycursus.

Het bericht Puppycursus verscheen eerst op Hondenservice Dordrecht.

]]>
http://hondenservicedordrecht.nl/puppycursus/feed/ 0
Hond gevonden en nu? http://hondenservicedordrecht.nl/hond-gevonden-en-nu/ http://hondenservicedordrecht.nl/hond-gevonden-en-nu/#respond Mon, 08 Aug 2016 08:05:41 +0000 http://hondenservicedordrecht.nl/?p=6605 Een kleine week geleden heb ik een blog geplaatst voor baasjes die een hond kwijt zijn ( hond kwijt, wat nu?). Heel toevallig kwam ik een paar dagen geleden een verhaal tegen op Facebook. Een gezin was al meer dan twee weken hun hondje kwijt. Hondje was de tuin uitgeglipt en was nergens meer te […]

Het bericht Hond gevonden en nu? verscheen eerst op Hondenservice Dordrecht.

]]>
Een kleine week geleden heb ik een blog geplaatst voor baasjes die een hond kwijt zijn ( hond kwijt, wat nu?).
Heel toevallig kwam ik een paar dagen geleden een verhaal tegen op Facebook.
Een gezin was al meer dan twee weken hun hondje kwijt. Hondje was de tuin uitgeglipt en was nergens meer te bekennen.
Ze hebben in de buurt gezocht, flyers opgehangen, amivedi, het dierenasiel en andere stichtingen ingeschakeld, facebook stond vol met oproepen, maar nergens een reactie.
De angst sloeg toe, als de hond nergens meer te zien zou zijn, wie zegt dan dat de hond nog wel in leven was?
Totdat ze een belletje kregen van iemand die hun hond herkende en heeft zien lopen met een ander ‘baasje’.
Ze zijn er op af gegaan en het bleek inderdaad hun hond te zijn. De mensen die het hondje gevonden hadden, hadden het beestje in huis genomen omdat ze niet wisten wat ze er mee moesten doen. Ze hadden wel een advertentie op marktplaats gezet.

Het gezin was natuurlijk meer dan blij dat het hondje terecht was. Maar het had hun veel stress bespaard als de vinders anders gereageerd hadden.
In Hond gevonden en nu? geef ik tips om baasje en hond zo snel mogelijk te helpen verenigen.

Als je de hond kan benaderen:
1: kijk of de hond een penning heeft waarop een nummer staat die je kan bellen.
Als dit zo is, dan is het heel makkelijk
2: Heeft de hond geen penning, is er echt helemaal niemand in de buurt en is er een kans dat er een gevaarlijke situatie ontstaat als de hond (verder) loopt? Probeer dan de hond bij je te houden en zorg ervoor dat de hond niet in paniek raakt
3: Geef de hond geen snoepjes. Wie weet heeft hij/zij wel een allergie
4: Bel het dierenasiel en de dierenambulance. Deze zullen naar jou toe komen, vervolgens zullen ze proberen om de onderhuidse chip uit te lezen. Hierop kunnen de contactgegevens van het baasje staan. In de tussentijd kan je voorbijgangers aanspreken of zij misschien de hond herkennen.
5: Heeft de hond geen chip, dan zal de dierenambulance de hond naar het asiel brengen. Hier wordt hij vervolgens verzorgd door bekwaam personeel. De hond zal hier veertien dagen verblijven, vervolgens zal het dier beschikbaar worden gesteld aan adoptie
6: In de tussentijd kan jij natuurlijk wel zoveel mogelijk mensen op de hoogte stellen dat je een hondje naar het asiel hebt gebracht.
Bericht amivedi op Facebook, bezoek de pagina Waar is onze angel of stel zelf een bericht op. Deze kan vervolgens gedeeld worden en hierdoor bij het baasje terecht komen.

Als je de hond angstig reageert wanneer je hem wilt benaderen:
1: Als de hond angstig reageert als je in de buurt komt, blijf dan afstand houden. Hierdoor is de kans groot dat de hond op zijn plek blijft.
2: Mocht de hond gaan rennen, ren er dan niet achteraan. Hierdoor zal de hond alleen maar in paniek raken en verder gaan rennen. Hierdoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan.
2: Bel de dierenambulance en eventueel ook de politie. Hopelijk hebben die al een melding gehad en kunnen zij het baasje contacteren
3:Houd de hond in zicht(zonder oogcontact te maken of toenadering te zoeken) en wacht tot het baasje of de dierenambulance er is.

En tot slot, ook al heb je helemaal niks met honden( dan snap ik dat je geen hond gaat benaderen), toch kan je zowel baas als hond erg helpen. Even een belletje doen naar de politie is geen moeite meer tegenwoordig. Deze kunnen een zichtmelding maken, de baasjes inlichten en soms zelf helpen om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Het bericht Hond gevonden en nu? verscheen eerst op Hondenservice Dordrecht.

]]>
http://hondenservicedordrecht.nl/hond-gevonden-en-nu/feed/ 0
hond kwijt wat nu http://hondenservicedordrecht.nl/hond-kwijt-wat-nu/ http://hondenservicedordrecht.nl/hond-kwijt-wat-nu/#respond Mon, 01 Aug 2016 10:18:42 +0000 http://hondenservicedordrecht.nl/?p=6595 Een van ze grootste nachtmerries van een hondeneigenaar: je hond kwijt zijn. Dagelijks zie je nieuwe meldingen op media, zoals facebook, waarbij een hond de benen heeft genomen. De reden hiervoor is heel erg verschillend. Een hond kan bijvoorbeeld schrikken van een geluid of van een andere hond. De laatste 3 maanden hebben wij al […]

Het bericht hond kwijt wat nu verscheen eerst op Hondenservice Dordrecht.

]]>
Een van ze grootste nachtmerries van een hondeneigenaar: je hond kwijt zijn.
Dagelijks zie je nieuwe meldingen op media, zoals facebook, waarbij een hond de benen heeft genomen. De reden hiervoor is heel erg verschillend. Een hond kan bijvoorbeeld schrikken van een geluid of van een andere hond.
De laatste 3 maanden hebben wij al meerdere honden op straat gezien zonder eigenaar in de buurt.
De ene hond rende een 50 kilometer weg over en ontweek op een haartje na verschillende auto’s.  Een andere hond lag in paniek te bibberen in hoog gras. Wij proberen dan altijd de hond te vangen en/of te lokken, zodat wij hem weer met het baasje kunnen verenigen. Soms lukt dit heel makkelijk, soms is het ook heel erg moeilijk om een baasje terug te vinden.
Omdat er dus dagelijks honden kwijt raken, schrijf ik deze blog om het baasje wat tips te geven. Hopelijk wordt de hond dan zo snel mogelijk weer thuis gebracht.

Hond kwijt wat nu:
1: blijf (vooral in het begin) in de buurt waar de hond vermist is geraakt. Vaak vinden honden deze plek weer terug. Blijf vooral roepen
2: Zorg dat zoveel mogelijk mensen weten dat jouw hond kwijt is. Geef ze ook jouw nummer zodat ze je kunnen bellen als ze iets zien of horen.
3: Schakel de dierenambulance, het asiel, de politie en amivedi in. Deze partijen krijgen vaak als eerste de melding binnen wanneer er een hond gevonden is. Zij kunnen vervolgens jou in contact brengen met de vinder of je kan er jouw hond ophalen
4: de kracht van social media. Laat je familie en vrienden een foto van jouw hond delen op hun pagina. Ook zijn er speciale pagina’s van stichtingen die je helpen met het vinden van jouw hond.
Zulke stichtingen zijn:
Waar is onze angel,
lost dogs NL,
Lost dogs found
Amivedi
en  vermiste-gevonden dieren.
5: schakel eventueel de stichting in. Heb je een buitenlandse hond vanuit een stichting, dan willen ze vaak heel graag helpen om jouw hond weer te vinden.
6: als de hond niet terug komt naar de plek van vermissing: het kan zijn dat de hond is blijven rennen. Honden rennen naar beschutte plekjes waar zo weinig mogelijk prikkels zijn. Hier rusten ze uit. Blijf zoveel mogelijk zoeken, met de fiets, lopend of met de auto.
7: Maak flyers en benader bedrijven/particulieren die veel rondrijden. Hoe meer mensen er vanaf weten, hoe beter. Benader bijvoorbeeld een hondenuitlaatservice die honden in jouw buurt ophaalt. Omdat deze veel rondrijdt en veel hondeneigenaren kent, zou die je verder kunnen helpen. Wij helpen vaak ook met zoeken, dus schroom niet om ons een berichtje te sturen. Ook taxibedrijven zouden kunnen helpen. Flyers kan je ophangen in supermarkten, scholen,  op bomen, lantaarnpalen, noem het maar op.
8: wees bereikbaar.

Preventie:
1: een penning: Laat een penning graveren met de naam van jouw hond erop en jouw mobiele nummer. Mocht iemand jouw hond vinden dan kan hij/zij snel contact met jou opnemen.
2: Een goed passende halsband en/of tuig. Een hond kan schrikken en zich daarom willen losrukken van de lijn. Bij paniek willen sommige honden het liefst zo snel mogelijk weg en zullen zich proberen om van hun halsbandje te ontdoen. Je hebt honden die dit makkelijk kunnen. Dan is het handig om zowel met tuig als halsband te wandelen, dat mocht er iets gebeuren, je altijd nog een extra houvast hebt. Dit doen mensen vaak rondom de jaarwisseling.
3: Let op met de jaarwisseling. Dit is een periode waarbij veel honden kwijt raken omdat ze schrikken van de harde knallen die soms van erg dichtbij kunnen komen
4: Controleer de chip. Veel honden hebben een chip met hierop wat gegevens. Helaas zijn veel van deze gegevens onjuist of verouderd waardoor er nog steeds geen contact kan worden gezocht met het baasje.  Mocht jouw adres en/of telefoonnummer wijzigen, geef dit dan ook door aan de dierenarts.
5: de deur open laten staan. 
6: zonder toezicht in de tuin. Zowel de deur open laten staan of de hond zonder toezicht in de tuin laten is één van de meest voorkomende reden dat een hond kwijt is.
7: leer je hond dat hij bij jou kan steunen en altijd bij je kan terug komen. 

Nogmaals: woon je bij ons in de buurt en heb je hulp nodig bij het zoeken, wij komen graag helpen.
Uiteraard zonder vergoeding, het belangrijkste is dat jouw hondje weer veilig in zijn warme mandje kan liggen!

Het bericht hond kwijt wat nu verscheen eerst op Hondenservice Dordrecht.

]]>
http://hondenservicedordrecht.nl/hond-kwijt-wat-nu/feed/ 0
Onze ”klassen” van de hondenuitlaatdienst http://hondenservicedordrecht.nl/onze-klassen-van-de-hondenuitlaatdienst/ http://hondenservicedordrecht.nl/onze-klassen-van-de-hondenuitlaatdienst/#respond Thu, 30 Jun 2016 05:50:20 +0000 http://hondenservicedordrecht.nl/?p=6490 Wekelijks gaan er meerdere honden met onze hondenuitlaatdienst mee. De meesten gaan iedere week op dezelfde dag(en) en tijd(en) mee. Hierdoor hebben wij groepen die elkaar kennen, maar bovenal het goed met elkaar kunnen vinden. Wij noemen de groepen eigenlijk klasjes( want soms voelen we ons net een kleuterjuf en -meester). Deze week vonden wij […]

Het bericht Onze ”klassen” van de hondenuitlaatdienst verscheen eerst op Hondenservice Dordrecht.

]]>
Wekelijks gaan er meerdere honden met onze hondenuitlaatdienst mee. De meesten gaan iedere week op dezelfde dag(en) en tijd(en) mee. Hierdoor hebben wij groepen die elkaar kennen, maar bovenal het goed met elkaar kunnen vinden. Wij noemen de groepen eigenlijk klasjes( want soms voelen we ons net een kleuterjuf en -meester).

Deze week vonden wij het leuk om klassenfoto’s te maken om zo onze groepen te showen.

Maandag

Maandag groep 1

Op de foto zien we Destiny(aussie), Brommer(labradoodle), Diva(rottweiler) en Kira(Griekse schone)

Maandag groep 2

Op de foto zien wij Boeddie( Border Collie), Laki (Franse bul), Suki (Akita inu), Semmy ( kruising), Nena (akita inu) en Pastis ( Engelse springer spaniël)

Maandag groep 3

Twinkel en julia ( Cavalier king charles spaniel), Kira, Gizmo (chihuahua) en Luna(kooikerhondje)

Dinsdag

Dinsdag groep 1

Tessa (labrador) Destiny, Diva en Kira

Dinsdag groep 2

Nena, Laki en Tommy (Golden retriever)

Dinsdag groep 3

Brommer, Twinkel, Dirk (labrador), Julia en Kira

Woensdag

Woensdag groep 1

Diva, Kira, Lizzy (labradoodle), Sunny (labradoodle), Raya(labrador) en Bonnie (petit basset griffon vendeen)

Woensdag groep 2

Suki, Fiek (Jack Russel Terrier), Sophie, Tyson (goldendoodle)

Woensdag groep 3

Twinkel, Gizmo, Julia, Raya, Kira en Dirk

Donderdag

Donderdag groep 1

Brommer, Timber (kruising), Destiny en Diva

Donderdag groep 2

Semmy, Tommy, Laki, Roxy (labrador) en Pastis

Donderdag groep 3

Timber, Dirk, Brommer, Twinkel, Julia en Fiep

Vrijdag

Vrijdag groep 1

Timber, Diva en Kira

Vrijdag groep 2

Timo (kruising Chihuahua), Lizzy, Nena, Sophie en Luna ( Epagneul Breton)

Vrijdag groep 3

Timber, Kira en Simba (cavalier king charles spaniël )

Het bericht Onze ”klassen” van de hondenuitlaatdienst verscheen eerst op Hondenservice Dordrecht.

]]>
http://hondenservicedordrecht.nl/onze-klassen-van-de-hondenuitlaatdienst/feed/ 0
Labradoodle ochtend! http://hondenservicedordrecht.nl/labradoodle-ochtend/ http://hondenservicedordrecht.nl/labradoodle-ochtend/#respond Sun, 22 May 2016 09:47:39 +0000 http://hondenservicedordrecht.nl/?p=6463 Woensdagochtend is een speciale ochtend het met de hondenuitlaatservice. In de dagopvang hebben wij Labradoodle Brommer en met de hondenuitlaatservice lopen  de Labradoodle Sunny en Labradoodle Lizzy mee. Dit is met toeval zo bij elkaar gekomen. Wat een plezier hebben ze samen! Wij genieten ervan om deze honden zo bij elkaar te zien. Dit willen […]

Het bericht Labradoodle ochtend! verscheen eerst op Hondenservice Dordrecht.

]]>
Woensdagochtend is een speciale ochtend het met de hondenuitlaatservice.
In de dagopvang hebben wij Labradoodle Brommer en met de hondenuitlaatservice lopen  de Labradoodle Sunny en Labradoodle Lizzy mee.
Dit is met toeval zo bij elkaar gekomen. Wat een plezier hebben ze samen! Wij genieten ervan om deze honden zo bij elkaar te zien. Dit willen wij heel graag met jullie delen.

Om 10:00 uur start de ochtendronde. Meestal lopen wij in de ochtend in de Elzen of soms in de Hoven.
Na het inlopen mogen de Labradoodles los. En dan begint het feest! Als een speer rennen ze achter elkaar aan, duikelen over elkaar heen, staan weer op en gaan vervolgens weer door.
De drie pluizige krullenbollen vermaken zich prima.

Het is grappig om te zien dat iedere Labradoodle toch zo anders is dan een andere Labradoodle. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook qua gedrag zien we (kleine) verschillen.  Lizzy wacht meer af en is rustig bij de eerste begroeting. Brommer daarentegen is soms erg onstuimig en vindt iedereen en alles op voorhand al leuk.

Hieronder een paar foto’s:

Op onze facebookpagina: https://www.facebook.com/hondenservicedordrecht/posts/1735172710060218 zijn er meer foto’s te zien van de Labradoodle bende!

Het bericht Labradoodle ochtend! verscheen eerst op Hondenservice Dordrecht.

]]>
http://hondenservicedordrecht.nl/labradoodle-ochtend/feed/ 0
Honden en warm weer, waar moet je als baas aan denken? http://hondenservicedordrecht.nl/honden-en-warm-weer-waar-moet-je-als-baas-aan-denken/ http://hondenservicedordrecht.nl/honden-en-warm-weer-waar-moet-je-als-baas-aan-denken/#respond Mon, 09 May 2016 09:01:57 +0000 http://hondenservicedordrecht.nl/?p=6454 Afgelopen week was het heerlijk weer. Het zonnetje scheen volop en de temperaturen kwamen zelfs boven de 27 graden! Ook de komende (zomer)tijd zal het nog vaak warm weer worden. Ik vind de zomer een heerlijke tijd en ik geniet er volop van. Helaas gaan honden en warm weer niet altijd goed samen. Voor honden […]

Het bericht Honden en warm weer, waar moet je als baas aan denken? verscheen eerst op Hondenservice Dordrecht.

]]>
Afgelopen week was het heerlijk weer. Het zonnetje scheen volop en de temperaturen kwamen zelfs boven de 27 graden! Ook de komende (zomer)tijd zal het nog vaak warm weer worden.
Ik vind de zomer een heerlijke tijd en ik geniet er volop van. Helaas gaan honden en warm weer niet altijd goed samen.

Voor honden kan dit warme weer problemen veroorzaken. Wij raken gemakkelijk onze warmte kwijt en kunnen ons daarom snel aanpassen aan warm weer. Honden hebben hier meer moeite mee. De meeste warmte kunnen ze kwijt via hun tong. Ze gaan dan hijgen. In mindere mate regelen ze de verkoeling via hun voetzolen. Het is dus belangrijk om goed op uw hond te letten in deze periode. Met onderstaande tips moet het zeker een aangename zomer voor u en uw hond worden!

Heet asfalt:
Het is heel aantrekkelijk om met lekker weer naar buiten te gaan met uw hond. Even een stukje wandelen of zelfs fietsen. Helaas is dit voor uw hond wat minder fijn.
Het wegdek kan erg warm worden wat niet goed is voor de voetzolen van uw hond. Wandel daarom liever op een zachte ondergrond.

Vermijd de warmste tijden:
Of ook een aanrader, in de ochtend en in de avond een lange wandeling in plaats van tussen de middag als de dag op zijn warmst is.

Fietsen:
Voor fietsen geldt dat je moet uitkijken wanneer het boven de 20 graden wordt. Honden kunnen niet zelf hun tempo bepalen.  De kans is dan groot dat de hond over verhit raakt. Ook moet men natuurlijk rekening houden met het hete asfalt.

Zwemmen: Even afkoelen tijdens de wandeling? Even in het water plonsen is beter dan een tijd achter elkaar zwemmen. Dit vergt veel energie waardoor de hond het nog warmer kan krijgen.

De auto:
Hoe vaak moet dit nog gezegd worden? Helaas gebeurt het elk jaar opnieuw dat honden worden achtergelaten in de auto. In de auto stijgt de temperatuur zeer snel.  Blijf zelf maar even in de auto zitten, al heel snel voel je je heel vervelend. Ziet u een hond in een auto? Bel de politie! In noodgevallen mag u zelfs het raampje er uittikken.
Wat filmpjes:
Test met mensen
Hond bevrijdt uit auto (vrij schokkend filmpje, zie je dat de mensen nog een winterjas aanhebben?)

Tuin & huis:
Let op uw waar uw hond verblijft. Een kamer met ramen wordt al heel snel warm, zeker als de zon er op schijnt. Als uw hond in een bench verblijft, zorg dan dat de zon er niet bij kan komen en dat de ruimte koel is en blijft. Meet bij voorkeur de temperatuur meerdere malen per dag of vervang zijn mat/kleed voor iets koelers. Zeker fleece kan erg warm worden. Er zijn speciale drinkbakken om vast te zetten in de bench zodat deze niet omvallen en uw hond kan blijven drinken.
Uw hond vind het waarschijnlijk heerlijk om in de tuin te graven als het wat warmer is. Dit biedt namelijk verkoeling. Vindt u dit niet fijn? Probeer dan schaduw te creëren in uw tuin. Ook zijn er speciale matten die verkoeling bieden, koelhalsbanden of hondenzwembadjes. Ook een simpele natte handdoek vinden honden heerlijk om op te liggen.
Let op met een caravan of (voor)tent. Deze kunnen ook ontzettend warm worden.

Extra tips:
– Voor honden bestaan er speciale zonnebrandcrèmes.
– Net als mensen eten honden ook minder in de zomerperiode of dagen met warm weer
– Water moet zoals altijd bereikbaar zijn
– Kijk naar producten die koelte bieden of wees zelf creatief!
– Uw hond borstelen helpt om uw hond wat te verkoelen
– Let op dat uw hond geen besmet water drinkt. Stilstaand water in combinatie met warmte zorgen voor bacteriën die uw hond zeer ziek kunnen maken
– Honden met een korte neus (zoals de mopshond en Bulldog), oudere honden en pups kunnen nog minder goed tegen warmte.

Het bericht Honden en warm weer, waar moet je als baas aan denken? verscheen eerst op Hondenservice Dordrecht.

]]>
http://hondenservicedordrecht.nl/honden-en-warm-weer-waar-moet-je-als-baas-aan-denken/feed/ 0
Schoolreisje: Met de honden naar Dorst: hondenlosloopgebied Seterse Bergen http://hondenservicedordrecht.nl/schoolreisje-met-de-honden-naar-dorst-hondenlosloopgebied-seterse-bergen/ http://hondenservicedordrecht.nl/schoolreisje-met-de-honden-naar-dorst-hondenlosloopgebied-seterse-bergen/#respond Mon, 11 Apr 2016 09:02:38 +0000 http://hondenservicedordrecht.nl/?p=6414 Het is weer eens tijd voor een schoolreisje! Op internet zijn wij gaan zoeken naar een leuke en nieuwe hondenlosloopgebied wij met de honden lekker kunnen lopen. Al snel kwamen wij uit bij Dorst in Noord-Brabant. Hier ligt het prachtig hondenlosloopgebied de Seterse Bergen. Het is een bos van 85 hectare met een wisselend terrein. […]

Het bericht Schoolreisje: Met de honden naar Dorst: hondenlosloopgebied Seterse Bergen verscheen eerst op Hondenservice Dordrecht.

]]>
Het is weer eens tijd voor een schoolreisje!
Op internet zijn wij gaan zoeken naar een leuke en nieuwe hondenlosloopgebied wij met de honden lekker kunnen lopen.

Al snel kwamen wij uit bij Dorst in Noord-Brabant. Hier ligt het prachtig hondenlosloopgebied de Seterse Bergen.
Het is een bos van 85 hectare met een wisselend terrein. De idyllische  bospaden worden afgewisseld met stoere zandvlaktes en heuvels.  Vanaf Dordrecht is het ongeveer een halfuur rijden.

De bus hebben wij geparkeerd  aan de Hoevestraat op de parkeerplaats bij het restaurant en pannekoekenhuis. Vanaf hier loop je direct het hondenlosloopgebied in.

Wij hadden Fred(Franse bul), Simba(Cavalier), Lizzy(GoldenDoodle),Kira(Griekse Schone) Fiep(Jack Russel) en Dirk(Labrador) bij.
De honden hadden natuurlijk gelijk door dat wij op een nieuwe plek waren.  Ze hadden er erg veel zin in! Maar ook nu moeten de honden eerst netjes inlopen voordat ze los mogen rennen.

Na een paar minuutjes warmlopen kwamen wij bij de eerste zandvlakte van het hondenlosloopgebied. Mooi overzichtelijk en rustig. Een perfect terrein om de honden los te laten.

Lizzy en Kira

Eerst moesten ze natuurlijk allemaal netjes zitten, dan pas mogen ze los. En dan…. Rennen!
Met zijn alle renden ze achter elkaar over het zand. Een prachtig zicht en vooral; wat een plezier.

Simba, Lizzy en Fred aan het spelen.

 

 

 

 

 

 

 

Samen snuffelen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na een tijdje was de eerste energie er vanaf en kwam er wat rust in de groep. Dirk liet zich vallen in het zand en ging lekker rollen. Fiep was rond aan het snuffelen terwijl Kira, Lizzy en Fred midden in een spel zaten. Simba was bezig met een takje.

Vervolgens liepen wij het bosgedeelte in van het hondenlosloopgebied.

De honden liepen om ons heen te struinen. Lekker rustig snuffelen en genieten van de rust en het zonnetje.

Op doordeweekse dagen is het in het hondenlosloopgebied rustig.  Wij hebben weinig mensen met andere honden gezien. Af en toe kwam er wel een mountainbiker, paard of hardloper voorbij.
Wij roepen de honden dan altijd voor zodat iedereen rustig kan passeren.

Gelukkig deden de honden dit zoals verwacht. Ze luisterden perfect.

” Hier!”

Het bericht Schoolreisje: Met de honden naar Dorst: hondenlosloopgebied Seterse Bergen verscheen eerst op Hondenservice Dordrecht.

]]>
http://hondenservicedordrecht.nl/schoolreisje-met-de-honden-naar-dorst-hondenlosloopgebied-seterse-bergen/feed/ 0