Het gebruik van een slipketting of andere anti-trektuigen bij honden


Wij zijn er op tegen en wij raden het absoluut niet aan. Duidelijk he?
Helaas zien wij nog regelmatig mensen met een slipketting of een ander correctiemiddel lopen. Ook op de les krijgen wij veel vragen over het gebruik van deze pijnlijke middelen.
In deze blog ga ik uitleggen wat voor effect een slipketting of soortgelijk correctiemiddel kan hebben op de hond.

Doel van de slipketting en correctiemiddelen als Gentle leader, Halti, halfcheck en de prikband
Deze middelen worden ook wel anti-trektuigen genoemd.  Het idee van  van bovenstaande middelen is dat de hond pijn krijgt als de hond aan de lijn trekt. Het gebruik van een anti-trektuig zou dit moeten verhelpen. De hond zal hierdoor niet meer trekken.
In de praktijk blijk dit zeker niet het geval te zijn. Zeker op langere duur heeft het geen enkel gewenst effect. Sterker nog, het gebruik heeft vele nadelige effecten.

Nadelige effecten:
1: Fysieke klachten

Zeker met het gebruik van de slipketting, prikband en halfcheck zie je nekklachten, luchtwegklachten en kwetsuren ontstaan die erg pijnlijk zijn voor de hond en die niet altijd meer overgaan.

2: Angst(agressie)
Een hond trekt naar iets toe, zoals een persoon of een andere hond, en vervolgens ervaart de hond pijn door het anti-trektuig. Ook met het korter maken van de lijn wordt er druk gezet op het tuig. Dit leidt tevens tot pijn.
De hond heeft geen enkel flauw idee dat de pijn komt door dat stomme ding wat om zijn lichaam of nek heen zit. De hond gaat het juist associëren met het moment waarop hij pijn krijgt. Dus de hond leert: andere hond/persoon = pijn. Vervolgens komen de eerste gedragsproblemen als uitvallen, angst, blaffen en onzekerheid.

3: Vertrouwen
Het vertrouwen van de hond in jou als begeleider verminderd. Ook het zelfvertrouwen van de hond daalt. Dit komt omdat de hond geen flauw idee heeft wat hij goed moet doen om de pijn te verminderen.

4: Stress en niet meer willen wandelen
Soms gebeurt het dat wij een hond ophalen voor de hondenuitlaatservice die opeens een nieuw tuig of halsband hebben klaarliggen. Een zeldzame keer is dit een slipketting of anti-trektuig. Wij zien direct al verschil met het ophalen. De hond wilt het tuig niet om, laat verschillende stress- en angstsignalen zien, rent soms weg van het tuig en is zichzelf niet meer. Gelukkig hebben wij nog reserve halsbanden klaarliggen. Zodra wij deze te voorschijn halen zie je de hond de spanning van zich afschudden en zit hij weer kwispelend voor ons, klaar om mee te gaan. Met het langer gebruik van correctiemiddelen kan de hond echt weigeren om het tuig om te laten doen. Ook kan de negatieve opgebouwde stress zich op negatieve manieren uiten.

5: overige negatieve bijkomstigheden
Vooral een slipketting heeft een vervelende uiteinde waar aan andere honden kunnen blijven hangen. Het zal zeker niet de eerste keer zijn dat er een tand blijft hangen tijdens een spel en dat deze er vervolgens wordt uitgetrokken. Ook is de halfcheck en de slipketting niet goed passend, waardoor deze bij het achteruit deinzen van de hond makkelijk afglijdt. Dit kan tot gevaarlijke situaties als gevolg hebben.

Wandelen zonder trekken kan je leren!
Waarom je hond pijn doen als je ook op een leuke en positieve manier met je hond kan gaan trainen waardoor je zonder trekken kan wandelen? Een hond heeft nooit van nature geleerd om aan de lijn te lopen. Trekken aan de lijn afleren bestaat in mijn ogen dus niet. Je moet je juist richten hoe je jouw hond leert om aan de lijn te lopen!

Op iedere goede hondenschool, zoals hondenschool Fred Riet, kan je advies inwinnen over wandelen zonder trekken. Meestal is dit een onderdeel van een reguliere gehoorzaamheidscursus.
Ook wij gaan binnenkort workshops organiseren waarbij wij ons helemaal geen richten op wandelen zonder trekken. Tot die tijd kunnen wij jou ook individueel helpen. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *